По времето когато Валентин Димитров - Вальо Топлото е бил изпълнителен директор на Топлофикация АД -„София" са били изготвени договори за доставка на арматура със задна дата.

Това стана ясно по време на продължилото 6 часа съдебно заседание по делото срещу Валентин Димитров, Георги Рогачев, Емил Антонов, Лина Ябланска и Мая Стоилова, обвинени за източването на 6 млн. лв. от столичната Топлофикация.

Голяма част от свидетелите казаха пред съда за извършени нередности във връзка с доставките на арматура към топлофикационното дружество.

Според свидетелските показания на директора на топлофикационен район-София Георги Нацков, Валентин Димитров е съобщавал на служителите си за предстоящи проверки на дружеството.
След това са се изготвяли десетки договори и документи за доставка със задна дата.

Сред фирмите доставчици „може би е присъствала" и фирма „Шибър", каза още Нацков пред съда.

Припомняме, управител на „Шибър" е Мая Стоилова - една от обвиняемите по делото.

В район София са били получавани редица технически съоръжения извън направените заявки.
Нацков заяви пред съда, че няма разлика между цените на тези стоки в договорите и в направените при доставката фактури, но самият той не знае дали тази стойности отговарят на реалните пазарни цени.

Според наблюдаващия прокурор Божидар Джамбазов „в последствие при направената ревизия на дружеството е установено, че голямо количество арматура се намира в складовете, без да има необходимост от такава".

Съдът изслуша освен Георги Нацков и шефа на район „Изток" - Петър Димитров, директора на техническо обслужване „Земляне" Димитър Гунев, Петър Илиев и Петър Гаргаров.

Димитър Гунев потвърди пред съда, че и при повереното му звено се е наблюдавало получаването на арматура без предварителна заявка.
Той обаче не можа да каже категорично пред съда дали това е продължило и след като Вальо Топлото вече не е бил изпълнителен директор на „Топлофикация" АД-София.

Свидетелят Петър Гаргаров е управител на фирма „Одрекс" ООД, която е доставяла арматура и резервни части за „Топлофикация". Той призна пред съда, че е подписвал празни кочани с фактури.
Периодично фирмата му е получавала плащания от топлофикационното дружество в размер на около 200 хил. лв., но Гаргаров не се е разплащал с тези пари, тъй като е имал пълно доверие на своя счетоводител Даниел Новоселски.

На днешното заседание по делото показания даде и Петър Лефтеров, който е бивш отговорник на трезора на Пощенска банка.

Според показанията му Вальо Топлото го е помолил да промени сключения от него договор с банката, сменяйки само клиентските имена.
Така Мая Стоилова, която е подсъдима по делото и майката на Валентин Димитров Силвия Стоянова са станали новите ползватели на трезорите, без да се явят лично в банката.

Документите са били изготвени в Пощенска Банка и връчени на Валентин Димитров, който ги е върнал обратно подписани.

Според Лефтеров Вальо Топлото го е принудил да унищожи старите, но без да го заплашва.

Адвокатът на Димитров, Лъчезар Тасков, заяви, че свидетелят Петър Лептеров „няма място по настоящото производство" и че е сложен в това дело, за да се повлияе на гражданите.

„Няма неистински документи. Става въпрос за пропуски при окомплектоването на документите при доставка", категоричен бе защитникът на Валентин Димитров.

Прокуратурата в настоящия момент е удовлетворена от свидетелските показния и смятам, че те са „допълнителен щрих относно това, че нашата теза е правилна".
Естеството на обвинението е такова, че голяма част от нещата ще бъдат доказани с документите по делото", каза пред журналисти прокурор Джамбазов.