През територията на България не са реализирани митнически операции с пейджърите, взривени на територията на Ливан и в Сирия. Това съобщават от Държавна агенция "Национална сигурност" (ДАНС) във връзка с твърдения в медиите, че регистрирана в България фирма е доставила на ливанската организация "Хизбула" пратки с комуникационното оборудване. От агенцията посочват също, че не са извършвани и митнически операции към чуждестранни дружества, посочени в публикациите.

ДАНС извършва съвмести проверки с Националната агенция по приходите (НАП) и Министерството на вътрешните работи (МВР), за да се установи дали регистрираното в България дружество е свързано с доставка на комуникационно оборудване за "Хизбула".

Тайванската фирма Gold Apollo отрича да е произвела пейджърите бомби
Обновена

Тайванската фирма Gold Apollo отрича да е произвела пейджърите бомби

11 загинали и 4000 ранени от пейджърите бомби в Ливан

За участието на регистрираната у нас фирма в доставката на пейджърите пишат редица български медии, сред които "Офнюз", "Епицентър", "Дарик", "24 часа", БНТ и Нова телевизия. Публикациите у нас се позовават на Deutsche Welle и унгарското издание "Телекс", според което базираното в София дружество "Норта Глобъл" ЕООД, собственост на норвежки гражданин, е закупило пейджърите от Тайван, а регистрираната в Унгария фирма "Би Ейс Си Консултинг" е била посредник в сделката.

Унгария също отрече да е произвела експлодиралите пейджъри

Унгария също отрече да е произвела експлодиралите пейджъри

Устройствата никога не са били в страната

Според bTV норвежкият гражданин, свързан с взривените пейджъри в Ливан, има само административен адрес у нас. 

По информация на медията през България не са минавали негови стоки, а само парични потоци - около 1,6 милиона евро. Парите били изпращани към Унгария.