Важно е да се регламентират всички процеси и да има ясни правила в болниците. Това заяви здравният министър Стефан Константинов в ефира на БиТиВи.

Според него това, което дразни хората е липсата на правила и това, че им се налага да плащат за неща, които по закон са безплатни.

Министър Константинов отказа да назове името на болницата, която е искала 10 000 лева за избор на екип, но допълни, че когато се работи със Здравната каса, няма как да се искат тези пари.

По отношение на „рушветите", които са изисквани от съответните болници за избор на екип, според Константинов, разпределението е от 50:50 между изпълнителите и болницата и стига до 90:10 в полза на изпълнителите.

Според него има парадокс в това, че пътеките при нас са на сравнително ниски цени и в един момент се оказва, че Касата плаща една цена, а болницата иска двойна, тройна или четворна цена за избор на екип. Това веднага поставя въпроса защо тази болница работи с Касата, подчерта Константинов.

По думите му цените на клиничните пътеки са „ниски, обидни, измислени, някои са хубави" и принципно там, където цените на пътеките са много ниски, няма избор на екип.

Пътеките са инструмент за плащане на доизживяване. Механизмът, който трябва да бъде въведен са диагностично-свързаните групи, подчерта Стефан Константинов. По думите му, това е инструмент, който по-справедливо разпределя цените, защото всяко нещо си има код.

Константинов заяви, че съществува опасност пациентите да бъдат принуждавани да дават „дарения" при избор на екип, въпреки, че се предвижда да бъде въведен таван от 950 лева за това.

По думите му проблемите са главно в областните болници, там където техниката е по-специализирана, лекарите са по-малко като бройка.

Той подчерта, че подобни сигнали за нарушения се проверяват от Агенцията за вътрешен оди, Български лекарски съюз, а в крайна сметка може да се стигне до намесата на съдебната власт.

Нашата цел е да направим добри правила и да намерим подходящо финансиране. Нали управляващите казват направете реформа и ще ви осигурим пари, подчерта Константинов и допълни: „Министър Дянков е разумен човек и мисля, че той ще разбере рано или късно, че и здравеопазването трябва да стане приоритет на страната."

Знам, че нещата са много забатачени, нещата са много сложни, но аз мога да покажа още 3-4 сфери, извън здравеопазването, подчерта Константинов и допълни: „Ние се опитваме да въведем някакъв ред все пак."

В заключение министърът на здравеопазването изтъкна, че по отношение на медицинските консумативи трябва да има публичен регистър, в който да е упоменато кое колко струва, за да не се спекулира с това.

Хората имат нужда от правила и аз ще се опитам да им ги осигуря, обеща Стефан Константинов.