Правителството се съгласи да изплати обезщетения по жалби пред Европейския съд.

Държавата ще заплати на жалбоподателката Атанаска Павлова компенсация в размер на 5 000 евро за претърпени имуществени и неимуществени вреди и направени разходи. Предвижда се с това да се приключи заведеното дело за нарушение на правото на свобода на изразяване на мнението.

Други две обезщетения от 1 610 евро и 4 350 евро ще заплати правителството заради обвинения за нарушение на правото на собственост. Националните административни съдилища са отказали да възстановят разноските за адвокатски хонорари на дружествата жалбоподатели, които са били направени в производствата по оспорване на незаконосъобразните административни актове.

Към момента въпросът, който повдигат настоящите жалби, вече е уреден с приемането на Тълкувателно решение, след което националните съдилища започнаха да присъждат имуществени вреди, предявени във връзка с платени адвокатски възнаграждения в производствата, в които административните актова са били обявени за незаконосъобразни.

Българското правителство прие да заплати предложените от Европейския съд суми на дружествата жалбоподатели за претърпени имуществени и неимуществени вреди и направени разходи. С това заведените дела ще бъдат приключени.