Специализираната прокуратура даде на съд 8 митничари за корупция. Прокуратурата внесе в Специализирания наказателен съд обвинителен акт срещу осем бивши служители на Митнически пункт "Лесово". Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за искане и получаване на подкупи от преминаващи границата хора.

Масови арести на митничари затвориха ГКПП Лесово

Масови арести на митничари затвориха ГКПП Лесово

Арестувани са две смени митничари

Прокуратурата информира, че митничарите са обвинени, че в края на септември 2015 г. началниците на три от четирите митнически смени се събрали в Лесово и взели решение да продължат "традицията" за незаконно събиране на пари.

Инспекторите трябвало да събират по време не техните смени, а впоследствие да ги предават на началниците. Шефовете трябвало да съхраняват подкупите и веднъж или два пъти месечно да ги раздават на служителите, спрямо "приноса" на всеки от тях. Най-голям дял бил отделян за началника на пункта, за да не се противопоставя на "традицията".

Митническите инспектори трябвало да мотивират водачите на преминаващите през пункта превозни средства, най-вече шофьорите на товарни автомобили, да дават неголеми суми за бързото и безпроблемно преминаване на митническия контрол. Превозвачите на "карго" били заставяни да дават по 200-400 щатски долара. Тарифата за шофьорите на камиони от страни извън ЕС била по 50-100 долара.

Когато митничарите установявали някаква нередност, шофьорите били задължени да заплатят.

Пари били събирани и от водачи на камиони с извънгабаритни товари. Те били пропускани срещу суми, по-малки от дължимите иначе държавни такси. С това е бил ощетяван и републиканският бюджет.

С такива корупционни действия за месец в "силни дни" е можело да се съберат по 40-60 хиляди лева, а в "слаби" - 1000-2000 лева.

Четирима митничари от Лесово остават в ареста, пускат петия на свобода

Четирима митничари от Лесово остават в ареста, пускат петия на свобода

Заради наличието на интимни данни и СРС-та по делото

Престъпленията на митничарите са установени на 2 ноември 2016 г., когато под ръководството на Специализираната прокуратура на Митнически пункт "Лесово" била разбита групата. Проверени били и служебни помещения и жилища в Бургас и Ямбол. 

Припомняме, това е второ дело на спецпрокуратурата срещу митничари от пункта в "Лесово" за искане и получаване на подкупи.

През 2014 г. седем митничари получиха обвинения. Предадени на съда тогава бяха и началника на пункта, на двама началници на смени, двама техни заместници и двама инспектори.

Прокуратурата отбеляза, че привикваните като свидетели през 2014 г. сега са обвиняеми по дело за същото престъпление.