Районна прокуратура - Варна предаде на съд 30-годишен мъж от село Гроздьово, отправял закани за убийство към бившата си жена и нарушил няколко пъти заповед за защита от домашно насилие, след като вече е бил осъждан за същото, съобщиха от държавното обвинение.

Двамата били във фактическо съпружеско съжителство от 2017 г. до началото на 2019 г., когато се разделили, тъй като между тях имало неразбирателство и жената често ставала жертва на физическо и психическо насилие. Въпреки това те продължили да контактуват и да се срещат. През ноември 2019 година им се родило дете. Пострадалата се преместила да живее при мъжа си. като очаквала той да промени отношението си към нея след появата на детето. Това не се случило и жената отново го напуснала през януари 2020 г., като се преместила да живее при майка си във Варна.

През ноември 2020 г., когато били на гости на родителите на мъжа по повод рождения ден на детето, той заплашил потърпевшата, като се заканил да я изгори и хвърлял предмети по нея. След този случай тя депозирала молба до Районен съд - Варна с искане за налагане на мерки за защита от домашно насилие.

Съдят мъж, остригал насила жена си и заплашил, че ще я убие

Съдят мъж, остригал насила жена си и заплашил, че ще я убие

Случката се разиграла на етажна площадка в блок в ж.к."Дружба 2" в София

На 21 януари 2021 година, в изпълнение на съдебно решение на Районен съд - Варна, била издадена заповед за защита от домашното насилие, с която мъжът се задължавал да се въздържа от извършването на такова по отношение на своята вече бивша жена и тяхната дъщеря, както и да не приближава на разстояние по-малко от 100 метра от тях.

Въпреки това, в периода 29 април 2021 г. - 28 ноември 2021 г. той не изпълнил заповедта. Обвиняемият вече бил осъждан за същото престъпление, но това не му попречило да продължи да извършва психически тормоз над младата жена. На 28 ноември дори отправил към нея директна закана да я убие с думите: "Ще те убия и още дълго време няма да гледаш от тази тераса".

Според събраните факти по случая, по време на съвместното им съжителство жената била жертва на домашно насилие.

Предстои делото срещу 30-годишния мъж да бъде насрочено за разглеждане от Варненския районен съд. Ако бъде признат за виновен за отправените закани за убийство, той може да бъде осъден на затвор за срок до шест години, а за нарушаването на заповедта за защита от домашно насилие - от една до пет години.