Разследват дефектна ли е била гранатата, която рани три деца в Силистра, предаде Нова телевизия. Именно това е една от версиите, по които се работи след вчерашния инцидент.

Припомняме, три деца пострадаха по време на демонстрация на МВР как се залавя престъпник. По ирония събитието е било под надслов "Ваканция, здравей! Да играем безопасно". Заради злополуката шефът на полицията в Силистра беше временно отстранен.

Към момента състоянието на децата е стабилно. Двете момченца вече са по домовете си, а 6-годишното момиченце остава в болница с 8% изгаряния. Те са били на около 50 м от взрива.

Три деца ранени на показно как МВР залавя престъпник

Три деца ранени на показно как МВР залавя престъпник

Няма опасност за живота им

Още вчера на мястото е бил извършен оглед. Въпреки че според прокуратурата все още е рано за заключения, основната версия е, че става въпрос за дефектна светлинно-звукова граната. До изясняването на случая полицията забрани използването на пиротехника при демонстрации пред граждани.

По думи на главния секретар на МВР Ивайло Иванов е разпоредено на ГДНП да провери всички действия на полицията в Силистра по организирането и провеждането на събитието.

От днес започват и разпитите на свидетелите на инцидента. В случай че се докаже вина на човек, законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години за причиняване на телесна повреда при боравене с взривни вещества.

С пострадалите деца и със свидетелите ще работят психолози.

Временно отстраниха от длъжност директора на полицията в Силистра

Временно отстраниха от длъжност директора на полицията в Силистра

Причината е инцидента с 3 пострадали деца