До месец Върховният касационен съд ще се произнесе по случая с убийството на студента Мартин Борилски, информира БНР.

Пред последната съдебна инстанция своето съгласие и възражение с осъдителните присъди на Георги Желязков и Стоян Стоичков, представиха всички страни в процеса.

Припомняме, Желязков бе осъден на 19 години затвор, а Стоичков - на 17. Въпреки, че великотърновският прокурор Борис Ниновски определи присъдите като несправедливи и настоя за доживотен затвор за двамата, прокурорът от Върховната касационна прокуратура Атанас Геврев поиска само тяхното потвърждаване.

Според него евентуалното връщане на делото би забавило финала му с години и е по-добре двамата да започнат да изтърпяват наказанията си веднага, а не някога.

Адвокатът на майката на Мартин Борилски също поиска присъди доживот на убийците на 24-годишния студент. Според него, присъда с размера, постановен от Великотърновския съд означава след 10-12 години Желязков и Стоичков отново да са на свобода, въпреки изключително тежкото обществено опасно престъпление, извършено от тях в Париж.

Защитниците на подсъдимите пледираха невинни и обвиниха Великотърновския апелативен съд, че вместо да съди, обвинява. Както в съдебната зала, така и извън нея те коментираха, че процесът е протекъл изцяло под външен натиск, визирайки активното ангажиране на френския посланик у нас по случая.