Върховният касационен съд ще се произнесе в срок от 1 месец по делото за убийството на Ангел Димитров - Чората. Подсъдими са петима полицаи от Благоевград Мирослав Писов, Георги Калинков, Борис Механджийски, Янко Граховски и Иво Иванов.

Процесът, който влиза за втори път във Върховния съд, е по жалба на близките на Чората, както и по протест от страна на прокуратурата, която не е доволна от постановените присъди. Делото се гледа във върховната инстанция и по жалба на Областната дирекция на МВР в Благоевград.

Представител на ВКП и адвокат Васил Василев, който защитава правата на родителите на жертвата, изтъкнаха пред съдебния състав, че Чората е страдал от заболявания, които обаче не са причина за неговата смърт. Освен това според тях вещи лица са изготвили експертиза, базирана единствено на предположения.

По думите на адвокат Васил Василев истината за смъртта на Ангел Димитров не е в неговите заболявания, а в черепно-мозъчната травма и безпричинния побой над него по време на спецакцията.

Адвокат Василев допълни, че по време на ареста Ангел Димитров е викал за помощ, и няколко пъти крещял, че се задушава. Той е бил в такава поза на тялото, която е причинила смъртта му и в която не би могъл да се опита да избяга или да се съпротивлява. По време на ареста не е имало и равновесие на силите, изтъкна адвокат Василев и допълни, че полицаите са били въоръжени и със специално облекло.

Защитата поддържа своята теза, че петимата полицаи не са превишили правата си по време на ареста на Ангел Димитров и операцията е била извършена професионално, без насилие и агресия. Адвокатите на петимата полицаи посочиха, че искат пълно оправдаване и отпадане на гражданския иск или връщане на делото за ново разглеждане.

Припомняме, в края на миналата година Военно-апелативният съд намали наполовина присъдите на петимата подсъдими - Майор Мирослав Писов беше осъден на 9 г. затвор, а останалите получиха по 8 г. лишаване от свобода.

Ангел Димитров - Чората почина на 10 ноември 2005 г. в центъра на Благоевград при ареста му рамките на спецоперация „Респект". Акцията бе проведена по оперативна информация, че той разпространява наркотици и склонява момичета към проституция.