Делото срещу бившия шеф на Националната разузнавателна служба (НРС) Кирчо Киров ще приключи в края на май. Това обяви пред журналисти говорителят на Военната прокуратура Елин Алексов.

Припомняме, Киров е обвинен за безстопанственост, от която са настъпили щети в размер на близо 5 млн. лева. В рамките на три поредни дни тази седмица бяха разпитани бившият премиер и настоящ евродепутат Сергей Станишев, министър-председателят Бойко Борисов, а днес и лидерът на АБВ Георги Първанов. Делото е секретно, поради което се гледа при закрити врата за журналисти.

Алексов подчерта, че се касае за сериозно дело и обвиняем с важно обществено положение, поради което трябва да бъдат събрани всички доказателства. Съдът се съобразява с исканията за доказателства на прокуратурата и най-вече на защитата, за да не бъде един ден осъдена България, че е нарушила човешки права, увери той.

Съдебното следствие е към края си, като прогнозата е първоинстанционната фаза на процеса да приключи в края на май, стана ясно от говорителя на Военна прокуратура. Адвокатът на Киров е направил искане за призоваване на свидетели и приемане на писмени доказателства. Поради ангажираност на защитата и свидетеля през април обаче заседанията ще продължат през втората половина на май.

Елин Алексов увери, че подсъдимият и защитата му имат изключително добро процесуално поведение.