"Налагат се реформи и промени в много сфери на държавната власт, но реални такива, които са в интерес на българските граждани. Прокуратурата е готова да участва в такива промени, ако целта е да се отговори на очакванията на обществото за повече справедливост. С тези думи главният прокурор Иван Гешев откри конференция на тема "Съдебна реформа. Специализирано правосъдие."

Именно искане за справедливост и промяна разчита Гешев в резултата от проведените три избора тази година, ясно е, че промени се нужни, следва да бъдат направени и отвъд съдебната власт - в целия правоохранителен сектор, включително и МВР, контролни служби, контролни органи и служби за сигурност. Тези промени обаче не трябва да бъдат политически и личностно-мотивирани, а осъзната реалност и основен приоритет за всеки един от нас, подчерта Гешев.

Гешев посочи своите изводи: Измененията на Конституцията и законите се извършват без провеждане на конструктивен и професионален дебат, без да се чуе гласът на магистратите, пряко ангажирани с правоприлагането, както и разбира се академичната общност.

"Изправени сме пред политически опит за пробив в правото и законността - според мен и според прокуратурата маскирани като реформа и борба с престъпността", категоричен бе Гешев.

Той изтъкна, че има реална опасност за върховенство на правото и демократични ценности, които споделяме с нашите партньори от европейското семейство. Гешев постави и редица въпроси: Искаме ли правила за всички или се отказваме от тях и искаме ли те да не се отнасят за шепа недосегаеми? Искаме ли революционно съвършено законодателство, което да заличи постигнатите и признати за България прогрес след приемането ни в ЕС? Искаме ли реална промяна в интерес обществото за ефективна борба с корупцията и престъпността?

Искаме ли правоохранителните институции да си взаимодействат в рамките на закона или да продължи тенденцията на институционални войни или лични вендети, водещи до притеснителна тенденция за бум в последните месеци на организираната престъпност, корупцията, трафикът на мигранти и битовата престъпност?

Днешната конференция била организирана с цел да декларира готовността си за открита дискусия с цел ползотворна и ефективна реформа.

Взаимодействието трябва да е честен и открит процес, за да може градивната критика да се приема от всяка една от страните, посочи веднага след Иван Гешев правосъдният министър Демерджиев, който моментално постави темата за бъдещето на специализираното правосъдие.

"Институциите на специализираната прокуратура и съд не са успели да убедят хората в своята ефективност, безпристрастност и необходимостта от своето съществуване. Те успели да създадат в обществото чувство, че са инструмент за саморазправа с властимащите. Не били постигнати окончателни резултати на дела за корупция по високите етажи на властта, открои Демерджиев. Все още окончателните присъди на корупция по високите етажи на властта остават малко на брой и реално няма противодействие на корупцията, изтъкна правосъдният министър.

Той посочи, че основна заплаха за върховенството на закона е корупцията, която подкопава институциите и доверието в тях. Спецпрокуратурата не оправда своето съществуване, като не показа висок стандарт към уличените за корупция. Институциите на спецправосъдието не могат да продължат да осъществяват дейността си и трябва да се пристъпи към тяхното закриване, категоричен бе Демерджиев.

Според него следва да се ограничат институциите на специализираното правосъдие, като Министерство на правосъдието поддържа виждането, че спецправосъдие може да има, но при стесняване на предметния му обхват. Той подчерта, че следва да бъдат изградени специализирани отдели към апелативните и окръжните дела или като разследването се възложи на прокурори със специална подготовка.