"Демократична България" обжалва във Върховния административен съд отказа на ЦИК да образува още две секции във Великобритания за парламентарните избори на 11 юли.

От партията напомнят, че на 23 юни Комисията е решила, че няма да бъдат откривани секции в Телфорд и Нортхемптън, а също е отказала да включи подадените заявления за Слау в списъка на секция в Лондон (Ийлинг 3). По този начин секциите във Великобритания остават 135.

От ДБ са категорични, че с това решение ЦИК уврежда правата и законните интереси на лицата, подали заявления за гласуване в съответните места, като на практика препятства упражняването на правото им на глас, което е конституционно гарантирано. Според партията се упреждат и правата на политическите партии, защото се ограничават възможностите на българите на тези места да гласуват.

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

В 502 секции гласуват сънародниците ни в чужбина

На вота на 4 април 2021 г. имаше 465 секции

Те посочват, че в Телфорд са подадени 72 заявления, а в Нортхемптън - 42. Заявленията са подадени в сроковете, предвидени в Изборния кодекс. Изпълнени са и другите изисквания за откриване на задгранична секция.

В жалбата се твърди и че местните общности имат готовност и с предложения за членове на избирателната секция, осигуряване на изборно помещение и са осъществили контакт с посолството ни в Лондон.

От "Демократична България" смятат, че ЦИК няма право на преценка по целесъобразност. Тя е длъжна при наличие на повече от 40 заявления да образува избирателна секция.

6,7 млн. лв. за изборите в чужбина, 300 секции с машини

6,7 млн. лв. за изборите в чужбина, 300 секции с машини

Очакват се седмични брифинги за подготовката на парламентарния вот

По данни на ДБ в Слау има 46 подадени заявления, но местната общност няма готовност за осигуряване на помещение и не е влязла в контакт с посолството на България. Според партията представителите на Слау би трябвало да бъдат включени в предварителния списък в близкия Лондон (Ийлинг 3). С решението си ЦИК обаче е отказала и това може да доведе до проблеми в изборния ден.

От ДБ са категорични, че е недопустимо ЦИК да не приложи императивни разпоредби на Изборния кодекс.