В Славяново е обявен ден на траур в памет на починалото вчера момче.

Пред сградата на кметството е спуснато черно знаме, съобщи БНТ.

Припомняме, вчера почина момче в 8 клас след сбиване по време на час по биология в училището в плевенското село Славяново. 14-годишният Радослав Димитров издъхнал след удар от братовчед си Тонимир.

Момчето, нанесло ударите по Радослав, е задържано за 24 часа, защото така предвиждал закона. Към момента срещу него не е повдигнато обвинение, съобщи говорителят на Окръжната прокуратура в Плевен - Рени Кирилова. Повдигнатото досъдебно производство за причинена смърт по непредпазливост е срещу неизвестен извършител.

Задържаха и обвиниха 14-годишен за смъртта в училището на Славяново

Задържаха и обвиниха 14-годишен за смъртта в училището на Славяново

Родителите обвиняват и учителите за инцидента

По думите на Кирилова причините за смъртта на ученика ще станат ясни, след като са готови заключенията по съдебно-медицинската експертиза.

Според родителите на момчето учителите също имали вина за инцидента. Те твърдят, че Тонимир е тормозил сина им, но училищните власти не са взели мерки, въпреки оплакванията им.

Според директорката на училището в Славяново Лиляна Манолова инцидентът е нещастен случай и детинско спречкване, съобщи БНР. 

От днес в училището в Славяново ще работят двама психолози от Националната мобилна група към просветното ведомство. Те ще следят за психическото състояние на децата.

Според началника на Регионалното управление Албена Тотева както децата, така и учителите в училището имат нужда от психолози, които са подготвени за работа за кризисна интервенция. До думите ѝ в момента се подготвя и екип от Регионалното управление, който да влезе в училището и да доизясни ситуацията.

Кметът на Славяново Христо Таренгов заяви, че кметството ще съдейства на директора на заведението, както и на учителите и учениците при изясняването на случая. 

Според него не е редно да се спекулира дали детето е имало здравословни проблеми. Това може да бъде посочено само от родителите на ученика или след резултатите на специалистите и Съдебна медицина.