emaxpress
Лекарите от цялата страна излизат на протест.

Предупредителни протестни действия съвпадат с професионалния празник на медиците 7 април, както и с обявяването на името на новия здравен министър.

В почти всички градове лекарите ще носят протестни лентички и ще спрат работа по различно време на деня, съобщиха от Българския лекарски съюз, цитирани от zdrave.net.

Протестът на медиците е под надслов „Ден на здраве - ден на протест."

Протестните действия са в изпълнение на решението на 49-я извънреден събор на БЛС, а в 28-те  региона на страната лекарските колегии са избрали различни форми на прояви. (Решенията от събора може да видите в колоната вдясно - бел.ред.)

В столицата няма да има затворени лекарски кабинети. Вместо това ще се проведе дискусия по проблемите на здравната реформа. Това обясни Димитър Ленков, секретар на Българския лекарски съюз, цитиран от БНР.

В Карнобат ще се проведе мирен протест в защита съществуването на общинската болница.
                                    Още...

Срещата ще бъде от 13.30 ч. в аулата на ВМА, където Софийската колегия на БЛС ще дискутира проблемите на здравната реформа.

В Благоевградска област всички лекари от болниците и доболничната помощ няма да приемат пациенти от 12 до 13.30 часа.

Техните колеги от Монтана  ще спрат работа, но ще останат  на работните си места по същото време. От 10 часа във Видин ще се проведе протестен митинг в болницата, а в Русе лекарите ще излязат на символичен протест пред сградата на хирургичния блок.

В Силистра лекарите ще спрат работа в 12 ч. и ще излязат извън града по спортни екипи. В Пловдив се отлагат плановите операции и плановият  прием в болниците, а лекарите ще спрат работа от 12 до 13 ч.

Лекарите в Хасково и Харманли ще организират  шествие по главните  улици, а в Каварна ще почистват двора на болницата от 10 до 11 ч.

В Сливен днешният ден е обявен за „Ден на отворени врати" и свободно разглеждане на болницата от всички желаещи пациенти. Няма да има планов прием и планови операции, а от 11 до 15 часа общопрактикуващите лекари няма да издават никакви документи.

Лекарското съсловие ще премине през града в организирано авторали, като автомобилите ще носят плакати с надписи „Ден на здраве - ден на протест".

По атрактивен начин ще отправи своя протест и Великотърновската колегия - от 13.30 ч. на площада в центъра на града всички лекари ще се съберат и ще започнат масово пукане на балони - символ на случващото се в здравната система.