Парламентът прие на първо четене проектобюджета здравната каса за другата година.

Според бюджета здравно осигурителната вноска остава 6 на сто, както досега, съобщи БНР.

Очакваните приходи в бюджета на здравната каса са за 1.182 милиарда лева или с 11.3 на сто повече спрямо тази година.

В проекта е записано, че 97.1 на сто от приходите са от здравноосигурителни вноски, а най-голям дял от разходите са за здравноосигурителните плащания - 1.33 милиарда лева или 7.7 на сто повече от тази година.

Според председателя на лекарския съюз Андрей Кехайов приемането на бюджета в този му вид обезсмисля преговорите за Национален рамков договор за 2007 година, тъй като по административен начин се налагат от здравната каса обемите и цените на клиничните пътеки.

Най-много спорове породи разпоредбата, че ако до 15 декември не се подпише нов рамков договор, цените на клиничните пътеки ще бъдат гласувани от депутатите по предложение на Националната здравно-осигурителна каса, предаде Дарик радио.

Това породи остри критики от страна на опозицията. От ОДС и ДСБ се противопоставиха, че по този начин се елиминират съсловните организации, а здравната каса се одържавява.

От ДСБ оспориха освен това, че здравната вноска ще е 6% - според тях тя ще е 8 на сто, защото в проекта се определя субсидия от близо 300 милиона лева за покриване на задълженията на касата.

Десните оценяват бюджета като дестабилизиращ и неевропейски.