Лекари от пловдивската многопрофилна болница „Медлайн" настояват за среща с премиера Бойко Борисов. Причината е решаване на въпроса за лечението на детска церебрална парализа /ДЦП/ в контекста на новата стратегия на детското здравеопазване.

Д-р Невен Енчев, изпълнителен директор на болницата, посочи, че според него на разговора трябва да присъстват представители на всички засегнати страни - пациентски организации, Държавната агенция за закрила на детето, Министерството на здравеопазването, Националната здравноосигурителна каса, Министерството на труда и социалните политика, родители.

Енчев вече многократно е изпращал писма до изброените институции. От думите му стана ясно, че предстои спиране в МБАЛ „Медлайн" на плановите операция на болни от ДЦП. Очаква се това да стане още на 12-ти ноември. През октомври приемът на болни по Здравна каса спря на 18 число, което наложи изготвяне на списъци на чакащите за месеци напред. Причина за това е отпуснатият делегиран бюджет на болницата, който е с 40% по-малък от необходимия.

От болницата посочват, че в „Медлайн" се извършват едни от най-успешните операции на ДЦП. Всеки месец над 50 болни постъпват за такова лечение като 90%  от тях са от всички краища на страната.

Инициативата за среща с отговорните държавни институции тръгна от родителите на деца с детска церебрална парализа. 62-ма от тях са изпратили преди седмици писмо-апел с искане държавата да не пречи на лечението на тази болест.

Всички те настояват да се увеличи бюджетът на болница „Медлайн".

„Ние не искаме обществото да събира чрез благотворителни кампании пари за децата ни, за да търсят спасение в чужбина. Нашият „спасител-лечител" е тук в България, казва се д-р Янаки Янакиев, и единственото, което искаме е държавата да не му пречи да работи, като му поставя лимити", апелират родителите, изтъквайки помощта на един от лекарите в болницата.