Доброволци от детските полицейски управления на ОДМВР - Варна преминават обучение по тема "Съд и прокуратура". Те посещават Апелативния и Районния съд на Варна и разговарят с магистрати.

Съдия Росица Тончева от Наказателно отделение на Варненския апелативен съд, съдия Силвия Обрешкова - зам. председател и ръководител на Наказателно отделение на Районен съд - Варна и прокурор при Варненската районна прокуратура Жаклин Кехецикян разказват на децата за своята работа и отговарят на техните въпроси.

Част от дискутираните теми са, какво работи съдията и защо законите трябва да се спазват; какви са наказанията за малолетни и непълнолетни правонарушители; възможно ли е ако нарушим закона докато сме малки, това събитие да повлияе на нашето бъдеще; какво е участието на прокурорите и на адвокатите в един съдебен процес; наказва ли законът лъжата, особено ако е изречена в съдебна зала и защо не трябва да отвръщаме на агресията с агресия.

На влизане в съдебните палати децата преминават задължителна проверка на багажа. Докато всеки от доброволците минава през проверка, служителите от "Съдебна охрана" им обясняват защо това е задължително.

В края на срещите децата имат рядката за тяхната възраст възможност да седнат на местата на съдиите и на съдебните заседатели. Така всеки от тях за кратко успява да влезе в ролята на съдия. Желаещи да застанат на мястото на подсъдимия няма. Занятия в съдебна зала са проведени с деца от ОУ "Панайот Волов", ОУ "Добри Чинтулов" и ОУ "Георги Сава Раковски".