Главният прокурор към Върховния съд на Република Гърция г-жа Ксени Димитриу пристигна в България по покана на покана на главния прокурор Сотир Цацаров.

Това е втората визита на гръцки главен прокурор у нас и е в рамките на подписания Меморандум за сътрудничество между прокуратурите на двете държави.

На срещата двамата прокурори обсъдиха правомощията на прокуратурите в областта на детското правосъдие и компетентността на специализираните прокуратури в двете държави.

В делегацията от гръцка страна са включени и г-н Георгиос Панделис, заместник-главен прокурор към Върховния съд, и г-н Ламброс Цокас, ръководител на Прокуратурата на град Солун.

До края на престоя си в България гръцката делегация ще се срещне с министъра на правосъдието, прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет и с Апелативна прокуратура - гр. Пловдив.

Организирана е и Кръгла маса на тема: "Реформата в областта на детското правосъдие в България". Очаква се в мероприятието да вземат участие прокурори от Върховната касационна прокуратура (ВКП), Софийски градска прокуратура (СГП) и Софийска районна прокуратура (СРП), представители на Държавната агенция за закрила на детето и на УНИЦЕФ.