Епидемичен взрив от дизентерия е регистриран в Дома за отглеждане на деца лишени от родителски грижи в Каспичан.

Заболелите са 14 тригодишни деца и един възпитател. Тук се отглеждат 43 деца от 3 до 7 години. От хигиенната инспекция са поставили дома под карантина, съобщава БНТ.

Заразените деца са настанени в Инфекциозното отделение на шуменската болница. Микробиологичните изследвания са потвърдили първоначалната диагноза на лекарите - дизентерия.

Изследванията на другите деца от дома и персонала са отрицателни. Прави се и микробиологичен анализ на храните, водата и дезинфектантите, които се използват в заведението.

"Извършихме проверка на дома изцяло, като наблегнахме на кухненския блок, защото обикновено от храната започват нещата. Дали сме предписание децата да се хранят на кетъринг", заяви директорът на РИОКОЗ-Шумен д-р Живко Железов.

От РИОКОЗ са разпоредили в дома да се прилагат стриктно и продължително време противоепидемични мерки, защото заразата се предава по контактно-битов път.

Медицинската сестра в Дома за деца лишени от родителска грижа "Слънце" в Каспичан Дарина Кочанова съобщи, че режимът от четирикратно почистване и дезинфекция е минал на шесткратно. Тя обясни още, че това се прави и през нощта.

Състоянието на децата вече е стабилизирано, но епидемиологичното проучване продължава.