Днес е Световният ден на хипертониците.

С безплатно измерване на кръвното налягане, сърдечната честота, телесното тегло и талията Българската лига по хипертония съвместно с Асоциацията на студентите медици и фармацевтичните компании ще отбележат деня.

Пунктовете за безплатните прегледи се откриват от 10 до 14 часа днес в големите университетски градове в страната - София, Варна, Пловдив и Плевен.

В Плевен те ще бъдат пред зала "Катя Попова", в театъра, в сградата на Медицинския университет.

В Пловдив пред общината и пред поликлиниките на Университетската болница - 15 май

Във Варна пунктовете ще бъдат в сградата на Общината.

В София - в Южния парк, Борисовата градина, Докторската градина, парк „Оборище" - до театър София, пред Народния театър, пред халите, пред Народната библиотека, НДК, подлез „Плиска", пред „Деница" в Младост, пред „Свети Седмочисленици", пред „Света неделя", градинката пред БФС на „Цар Иван Асен II" и пред бизнес парк София.

България е сред страните с най-висока обща смъртност, като делът на смъртност от сърдечносъдови заболявания е много висок.
През 2003 година починалите от болести на органите на кръвообращението са 67.6% от общата смъртност или 75 678 лица.

За лицата на възраст от 25 до 64 години честотата на артериалната хипертония у нас е 40.1%, като при тези над 45 години честотата е 50.3%.

93% от хипертониците в България страдат от затлъстяване или са пушачи, което повишава многократно риска от сърдечносъдови заболявания.