Обвиняват 22-годишен мъж, който живее в Германия за поругаване на знамето на Република България, съобщиха от Районна прокуратура - Берковица. Х.Н. е обвинен за извършено от него престъпление по чл. 108, ал. 2 от НК.

Нарушавайки целостта на знамето на Република България, обвиняемият Н. опетнил един от символите на държавата. За това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" до две години или глоба до три хиляди лева.

В квартал "Раковица" в гр. Берковица има Център за обществена подкрепа, където получават подкрепа уязвими групи и семейства. В центъра се извършват индивидуални консултации и групови занятия. Поддръжката и ремонтните дейности по сградата се извършвали със средства от държавно делегиран бюджет.

На 08 октомври 2019 г. на фасадата на Центъра е монтиран националният флаг на Република България. Ушиването му е поръчано специално с оглед големия размер - 210 см на 600 см.

Две седмици по-късно, на 22 октомври 2019 г., служителите на Центъра установили, че българското знаме е разкъсано и е направен опит то да бъде демонтирано. Били прегледани записи от разположените наоколо видео камери.

Установен е извършителят на деянието - двадесет и две годишният Х.Н., роден в Берковица, с местоживеене в Германия.

Има доказателства за това, че вечерта на 21 октомври 2019 г. Х.Н. се събрал с приятели на ливадата, в района на квартал "Раковица" в града, където пили. Тръгнали да се прибират след полунощ, като се движели по главната улица "Първи май". Минавайки покрай сградата на Центъра за обществена подкрепа, обвиняемият се отклонил от другите и се насочил към нея. Разкъсал с ръце закаченото на фасадата българско знаме, като при това гневно говорел на немски език. На забележката на приятеля му, че наоколо имало камери, които явно са го записали, Н. отговорил, че "вече е минало".

По време на разпит мъжът обявил, че се разкайва и обяснил, че бил пийнал.