До дни откриват новото затворническо общежитие от закрит тип в Дебелт. Това обяви зам.-правосъдният министър Красимира Филипова, която участва в откриващата конференция по проекта "Подкрепа за изпълнението на решенията на Европейския съд по правата на човека и на стандартите и препоръките на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание в България".

Филипова подчерта, че новият затвор е първият, който се открива от 26 години на територията на България. Той ще поеме на първо време до 350 лишени от свобода, с което ще се преодолеят проблемите с пренаселеността в затвора в Бургас.

От Съвета на Европа ще подпомогнат на българските власти в процеса на реформата в затворите и за преодоляването на откритите недостатъци във връзка с условията в затворите и отношението към осъдените лица.
Ще бъде предоставена техническа подкрепа и експертна помощ в областите на прилагането на ефективни компенсаторни и превантивни средства за защита за оспорване на условията на задържане, пренаселеността и здравните грижи в затворите. Проектът ще продължи до 30 октомври 2017 г., а бюджетът му възлиза на 400 000 евро.

Филипова обяви, че до дни се очаква да бъдат приети и промените в Закона за изпълнение на наказанията, с което ще влязат в сила предвидените превантивни и компенсаторни механизми, за да изпълним решение "Нешков и други срещу България". Припомняме, че в пилотното решение "Нешков и други срещу България" Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) даде срок до 1 декември да въведем компенсаторно и превантивно средство за защита на лишените от свобода.

Зам.-правосъдният министър призна, че е налице известно забавяне заради множеството ангажименти на Парламента, но се очаква до дни законопроектът да бъде приет. "Аз считам, че времето не е малко, законът е изчистен, така че няма прогноза да не се приеме", каза Филипова и допълни, че парламентът има още продължителен период, в който ще работи.

Тя изтъкна, че срокът до 1 декември не е ултимативен и не означава, че след тази дата за България ще има някакви отрицателни последици. Единствено би могъл да бъде засегнат имиджът на държавата като партньор в Съвета на Европа и като страна, която следва да изпълнява задълженията по конвенцията.

"В резултат на дейността на множество наши колеги беше изработен възможно най-качественият проект на ЗИД на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража", заяви зам.-правосъдният министър.

В законопроекта са включени разпоредби, които са в изпълнение на стандартите на Европейската конвенция и в частност - в изпълнение на пилотното решение "Нешков и други срещу България", както и стандартите на Комитета против изтезанията. Там са включени и множество разпоредби с цел модернизиране на пенициарната политика и подобряване на условията в местата за лишаване от свобода.

"За да имаме превантивно средство, което да е действащо, така че да могат лишените от свобода да защитават своите права, ние трябва да имаме и материалната база", категорична е Филипова.

По тази причина в последната година и половина трябвало усилено да се работи и на двете писти - хем да се подобряват материалните условия на лишените от свобода, хем и да се действа на законодателно ниво.

"Считам, че ремонтните дейности, които са извършени през последната година, както и тези, които продължават да се извършват, ще доведат до издигане на много по-висока степен на материалните условия в местата за лишаване от свобода", коментира зам.-министърът на правосъдието.

При последната проверка на Комитета против изтезанията са установени най-вече проблеми, във връзка с липсата на санитарни възли във всяка килия в женския затвор в Сливен, в затвора в Бургас и във Варна. И на трите места към момента се извършват ремонтни дейности. Това се случва със средства, опуснати от българското правителство през миналата година.

До 2 месеца най-късно там ще приключат всички ремонтни дейности и вече ще имаме много по-добри условия в тези 3 затвора, изтъкна Филипова.

Тя допълни, че една част от арестите също били преместени в затворите, където са осигурени много по-добри условия, и тази политика ще продължи. Предвидени са средства и за следващата година и в момента се планира кои арести къде могат да бъдат преместени. Налице е и проектиране за голяма част от затворите. Ареста в Сливен се очаква през следващата година да бъде преместен на територията на затвора, за да се преодолеят проблемите, които са налице там.

Филипова заключи, че ще продължи политиката по подобряване на условията в арестите.