Очаква се до края на месеца да бъдат сключени договорите за лечение на болните от СПИН либийски деца в клиники във Франция и Италия.

За уреждането на подробностите председателят на Асоциацията на семействата от Бенгази Идрис Лага е заминал вчера за Лондон.

Децата, които ще заминат за изследване и лечение, ще бъдат придружавани от по двама свои роднини.

Средствата за техния престой са осигурени от либийската страна, която вече отпусна 17 от обещаните 20 млн. долара за Международния фонд за лечение на децата в Бенгази.

Изпращането за лечение на децата в Европа ще намали напрежението сред семействата, коментират наблюдатели на процеса, ден преди петото заседание на съда.

В Триполи вече пристигна френският адвокат от международната правозащитна организация "Адвокати без граници", който ще наблюдава утрешното съдебно заседание срещу българските медицински сестри.

В съдебната зала българките ще бъда представяни от либийския адвокат Осман Бизанти и от българския си защитник Пламен Ялнъзов.

Очаква се съдът да се произнесе по искането на защитата на българките за назначаването на нова експертиза за причините, довели до СПИН-епидемията в Бенгази.