Въпрос на 2-3 дни е обвинителният акт срещу бившия шеф на МВР Цветан Цветанов да влезе в съда.

Става въпрос за делото срещу зам.-председателя на ГЕРБ, образувано заради негов отказ да се приложат СРС-та по разследването на бившия шеф на антимафиотите във В. Търново Орлин Тодоров, който вече е обвиняем за изнасяне на държавна тайна.

Предявяването на това обвинение не мина без драми. При първото посещение на Цветанов и адвоката му Менко Менков в Столичното следствие те успяха да отложат нещата с една седмица. Тогава двамата поискаха отвод на трите следователки, които работят по делото, защото се опитали да разпитат Менков по същото производство и така да му попречат да защитава интересите на Цветанов в съда.
Прокуратурата се изказа, че този разпит е незаконосъобразен, но отказа от отстрани дамите от разследването.

Така Цветанов се сдоби с второ обвинение. До него се стигна, след като в хода на разследването по досъдебното производство, водено срещу бившия шеф на ГДБОП Станимир Флоров, бяха събрани достатъчно данни за извършени престъпления и от други лица, едно от които е именно дясната ръка на Бойко Борисов.

Според прокурорите Цветанов е възпрепятствал събирането на доказателства за разкриване на извършеното от Орлин Тодоров и от други лица тежко престъпление.

Той категорично е отказал да разреши прилагането на СРС при разследването срещу Тодоров, въпреки, че е имал всички основания за това - искане на наблюдаващ прокурор и разрешения на шефа на Окръжния съд. Съобразно ЗСРС и НПК вътрешният министър е бил длъжен да издаде разпореждане за това до СДОТО.