До края на годината Народното събрание ще приеме всички необходими закони за реалното въвеждане на новия здравноосигурителен модел в България.

Това съобщи председателят на Икономическата комисия в парламента  Йордан Цонев, цитиран от health.bg.

През 2009 г. частните здравни фондове ще набират капитал и пациенти, а тези, които отговорят на законовите условия, ще започнат да работят равнопоставено с Националната здравноосигурителна каса от 1 януари 2010 г. Предвидено е изискване всеки частен фонд да има не по-малко от 300 хил. пациенти, както и да покрива всички областни градове.

Йордан Цонев посочи, че в новия модел се запазва принципът на солидарността на две нива - на цялата здравноосигурителна система и във всеки фонд поотделно. Това означава, че вноски се събират от всички осигурени, а услуги ползват тези, които имат нужда. Има механизъм, чрез който фондовете с повече възрастни и болни пациенти ще получават и повече средства.

Финансовата стабилност на системата е осигурена чрез общ гаранционен фонд, в който ще постъпва част от капитала на всяка здравна каса, както и процент от здравните вноски на гражданите.

Според Йордан Цонев, на здравния пазар в България ще участват и чужди компании, което според него ще изиграе положителна роля.

НЗОК ще бъде задължена законодателно да предостави на частните здравни фондове информационната си система, която ще стане обща компютърна система на българското здравеопазване.

Така информацията кой пациент при кой лекар се лекува, в какви здравни заведения и какви услуги ползва ще е достъпна за специалистите в реално време. Същевременно са предвидени механизми за защита на личната информация на гражданите, поясни председателят на парламентарната Икономическа комисия.

В управляващата коалиция има консенсус по законодателните промени в здравната сфера, увери Йордан Цонев.

Според него, в предстоящата предизборна кампания здравеопазването ще заеме основно място в дебатите, защото е най-чувствителната обществена тема.