До края на годината двама или трима души ще бъдат обвинени за терористичния акт на летището в Бургас. Това обяви директорът на Националната следствена служба Евгени Диков, цитиран от БНР. Той очаква скорошно приключване на разследванията на атентата на летището в Бургас и на взривовете в Горни Лом.

Диков посочи, че процесът за терористичния акт ще се гледа в Бургаския окръжен съд, но ще се води задочно срещу обвинените. Извършителите били установени, но все още не са ни предадени.

„Чакаме поръчки, защото знаете, че има доста пострадали израелски граждани, на които трябва да бъде предявено разследването и това е една по-дълга процедура, свързана с международната правна помощ”, коментира следовател номер 1.

Той посочи, че от година по делото за атентата, който бе извършен на 18 юли 2012 г., работи Окръжната прокуратура в Бургас. При терористичния акт загинаха израелски граждани и един българин.

При откриването на мобилна криминалистична лаборатория, която ще се използва от следователите, Евгени Диков коментира и взривовете в завода за боеприпаси „Миджур” в Горни Лом. Той обясни, че в този случай финализирането на делото се оказва функция на експертиза, възложена на учени от БАН.

Следователите са предоставили на учените 118 тома материали. По думите на Диков експертизата е доста сложна и седем души работят по нея. Единият инспектор бил написал 80 страници, другият 140. Именно заради това Евгени Диков смята, че експертизата може да бъде готова до края на годината.

Той е категоричен, че ще има обвиняеми и прогнозира, че ще са между трима или четирима. От изводите на експертизата ще зависи дали сред тях ще е и собственикът на завода Валери Митков.