До 1 декември всички затвори в страната ще отговарят на европейските стандарти – 4 кв. метра жилищна площ.

Това стана ясно от изказването на заместник-министърът на правосъдието Красимира Филипова, която в Ловеч участва в откриването на новия арест към затвора.

Така ще се изпълни и едно от изискванията на пилотното решение "Нешков и други срещу България", като и на Комитета против изтезанията, според които на всеки лишен от свобода трябва да се осигурят 4 кв. метра жилищна площ.

По думите й вече се подготвят законодателните промени в тази посока и при влизането им в сила държавата е длъжна да осигури 4-те кв. метра. В противен случай лишеното от свобода лице ще може да се обърне към съответния административен съд.

Откриването на настоящия арест към затвора в Ловеч е част от плана и политиката на Министерството на правосъдието за подобряване на условията за лишаване от свобода, като целта е да се осигури по-добра материална база и условия както за лишените от свобода, така и за надзорно-охранителния състав", заяви заместник-министърът.

Шестте новообособени килии разполагат със самостоятелни санитарни възли, а капацитетът им е за 24 лица, задържани под стража. До сега арестните помещения в Ловеч се намираха в сградата на Районното управление на Полицията в града.

След преместването на ареста в сградата на затвора задържаните ще имат възможност да използват престой на открито и на закрито, отделно от осъдените затворници, както и всекидневен достъп до телефон за връзка с близки и адвокати. Освен това задържаните ще могат да ползват магазина на затвора за закупуване на разрешени вещи и хранителни продукти.

Строително-монтажни работи на ареста в Ловеч започнаха през ноември 2015 г. Значителното подобрение на битовите условия за живот на задържаните лица се реализира с капиталови средства на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ на стойност 66 750 лв. По-голяма част от обзавеждането на новите помещения идва от затвора Ловеч, от досегашния арест в града и от ареста в Пловдив.

Това е четвъртият открит арест от една година насам, като първите бяха в Бургас, Плевен и Враца.