Върховният касационен съд ще се произнесе в срок от един месец по делото срещу Манчо Панюков. Припомняме, станалият известен като "касапина" от Осиково, на 4 февруари  2009 г. по особено жесток начин уби двете си деца и опожари къщата на тъста си с петима души вътре.

Заради тежките изгаряния по-късно в "Пирогов" почина съпругата му Биляна Панюкова, а четирима нейни роднини бяха изписани след месеци лечение.

На 20 февруари 2010 г. благоевградският окръжен съд постанови доживотна присъда за Панюков. Той трябва да изплати и 300 хил. лева обезщетение.

Днес Панюков се яви в съдебната зала с друг служебен адвокат, а не с този, който го защитаваше на предишните две инстанции. Защитникът поиска връщане на делото на Апелативен съд или ако ВКС не уважи това искане - намаляване на присъдата и на обезщетението. Според адвоката обезщетението е сериозно завишено.

В мотивите си адвокатът на Панюков посочи, че един от свидетелите е бил разпитван по време на досъдебното производство, но не е дал обяснения и свидетелски показания пред съдия. Юристът припомни още, че защитата на подсъдимия е поискала още на предходната инстанция да бъде изготвена нова съдебно-психиатрична експериза. Това искане обаче не е било уважено.

Припомняме, първата съдебно-психиатрична експертиза показа, че Панюков е вменяем, няма психически отклонения и може да носи отговорност за действията си. Защитата иска нова експертиза с мотивите, че той е претърпял физическа травма на главата и според адвокатите тя може да е провокирала агресивното му поведение.

Самият Манчо Панкюков представи на съда собственоръчно написани обяснения за случилото се. Той поиска присъдата му да бъде намалена.