В началото на следващата година ще бъде готова система "бонус-малус" при застраховките гражданска отговорност. Това коментира пред журналисти заместник-председателят на КФН Ралица Агайн - Гури. Заместник-председателят на КФН участва в юбилейната конференция на Асоциацията на българските застрахователи, посветена на пътната безопасност.

Агайн-Гури информира, че при сключването на застраховката ще се вземе предвид спазването на Закона за движение по пътищата и тежките нарушения, които водят до ПТП-та със загинали и ранени хора. От началото на следващия месец трябвало да заработи онлайн връзката между базата данни на Гаранционния фонд на застрахователните дружества и системата на КАТ за автомобилите.

На практика след осигуряването на тази информационна свързаност застраховането в дружеството ще става по-бързо и ще бъдат избегнати евентуални грешки - волни или неволни относно кубатурата на автомобила, неговата рама и др. Хората ще могат да сключват застраховка, предоставяйки информация за номера на автомобила и неговия талон.

Колко точно ще поскъпне застраховката на нередовните водачи, извършили драстични нарушения на пътя, е рано да се каже. Предстои международния консултант, избран за въвеждането на системата "бонус-малус", да предложи математически модел, по който да бъде определена стъпката за конкретното нарушение на пътя.

"Ще направим голямо обществено обсъждане, за да гарантираме, че ще има справедливост в обществото за поскъпването на застраховките и съответно намаляването за добросъвестните водачи", посочи заместник-председателят на КФН.

Така моделите на системата "бонус-малус" е различна в различните държави, включително и в рамките на ЕС.

Благодарение на това, че нашите бази данни, благодарение на развитието на информационните технологии, са по-модерни - ще бъде използвана информация дали участниците спазват правилата за движение по пътищата. Такава информация ползвали и в най-развитите страни - Великобритания и САЩ, но тя не била обект на задължителен "бонус - малус". "У нас обаче имаме желание и намерение да се използва в задължителната "бонус-малус" система", увери Гури.

Като успех бе отчетено постигането на 97% обхват на застраховката "гражданска отговорност" и застраховането на над 3 млн. автомобили. Стана ясно още, че благодарение на Гаранционния фонд и отчисленията правени към него от 2007-ма година досега били инвестирани над 12 млн. лв.

С тях през годините МВР е закупило системи и уреди за контрол на водачите - тестове за наркотици, камери за видеонаблюдение и мобилните принтери за издаване на фишове. Освен това със средства от фонда са били закупени над 1000 таблета за нуждите на МВР.

Най-голямата инвестиция в размер на 5 млн. лв. е била в информационната система на КАТ.