Общинският служител от Варна, заловен с подкуп, ще остане под домашен арест, съобщиха от Варненския апелативен съд. Така се отменя решението на окръжния съд в града, който постанови постоянен арест за Камен Х.

Това уточни БНТ.

Апелативният съд съобразява, че Камен Х. е привлечен към наказателна отговорност за тежко по смисъла на закона престъпление. То се наказва с лишаване от свобода от 3 до 10 години. От събраните по делото доказателства на този първоначален етап от разследването може да се направи онова изискуемо от закона подозрение за съпричастие на лицето към вмененото му във вина деяние.

Според апелативния съд няма опасност обвиняемият да се укрие. Решението не подлежи на обжалване.

Инспекторът по строителна дейност в община Варна е обвинен в злоупотреба със служебно положение, като е поискал и приел подкуп посредством изнудване.

Уличеният в подкуп варненски общинар е с повдигнато обвинение

Уличеният в подкуп варненски общинар е с повдигнато обвинение

Имал е и криминално минало

Според прокуратурата, 34-годишният мъж е поискал сума, за да не издаде констативни протоколи за незаконно изградена тераса и за да не изготви проект на заповед за събарянето ѝ.

Служителят е бил задържан с белязани банкноти. Миналата седмица Варненският окръжен съд определи той да бъде задържан под стража. Апелативният съд разгледа жалбата му срещу това определение.

Хванатият с подкуп общинар във Варна остава в ареста

Хванатият с подкуп общинар във Варна остава в ареста

С наложена от Окръжния съд мярка "задържане под стража"

Адвокатът на обвиняемия е изразил несъгласие с извода на първата инстанция, че предвид характера на деянието, мъжът би могъл да извърши престъпление при друга мярка. Защитата смята, че са извършени всички процесуално-следствени действия, в това число са разпитани всички свидетели, следователно общинският служител няма на кого да повлияе.

Според представителя на Апелативната прокуратура, събраните към момента доказателства са в достатъчна степен, за да обосноват основателно предположение за авторството на деянието. С оглед заеманата длъжност, има вероятност обвиняемият да повлияе на свидетели да променят показанията си.