Бургаският апелативен съд измени определението на Бургаския окръжен съд и постанови мярка за неотклонение „домашен арест“ на полския гражданин Войчех Маевски.

Припомняме, че на 19 ноември той даде на шега фалшив сигнал за бомба на борда на самолет „Еърбъс А320“ на авиокомпания „Смол планет“, осъществяващ полет от Варшава до курортния град Хургада в Египет. Това доведе до принудителното приземяване на самолета и евакуация на екипажа и пътниците на Летище "Бургас".

Предвидената  в закона санкция  за престъплението, в което Маевски е обвинен, е  „лишаване от свобода“ за  срок от 3 до 15 години.

На 22 ноември първата съдебна инстанция определи на Маевски мярка за неотклонение „парична гаранция“ в размер на 5000 лева. 

Мярката бе протестирана от представител на Окръжна прокуратура –Бургас, който настояваше Маевски да бъде задържан под стража.

По време на съдебното заседание днес, частният протест на Окръжна прокуратура-Бургас бе определен като  правилен и законосъобразен от прокурор от Апелативна прокуратура –Бургас.

В мотивите си за днешното решение съдът прие, че е възможно полският гражданин да се укрие и да не бъде открит на посочените от него адреси.

Определението на Бургаския апелативен съд е окончателно и не подлежи на обжалване.