Полският пасажер, който сигнализира за бомба на пътническия самолет, кацнал извънредно на летището в Бургас, е заявил малко по-късно на екипажа, че „се е пошегувал".

72-часов арест и тежки обвинения за поляка, приземил самолета в Бургас
Още...

Това съобщи полската самолетна компания Small Planet, която е собственик на летателния апарат, цитирана от Ройтерс.

Припомняме, самолет със 161 пътници и екипаж от Варшава за египетския курорт Хургада кацна извънредно в Бургас тази сутрин след сигнал за бомба.

„Пасажерът по-късно информира екипажа, че се е пошегувал, но заради безопасността на всички пътници, всички процедури за сигурност бяха предприети", отбелязват от компанията.

От полицията обявиха, че на борда на извънредно кацналия самолет на Летище "Сарафово" няма взривно устройство. Това показва извършената обстойна проверка и предприетите от спецзвената оперативно-следствени действия.

Калина Чапкънова, прокурор от Окръжна прокуратура -Бургас, заяви, че разследването продължава под ръководството на прокуратурата за подадения неверен сигнал.

Екипажът на самолета е съдействал през цялото време за разследването, подчерта ст. комисар Калоян Калоянов - директор на ОДМВР-Бургас. Той допълни, че за по-малко от 30 минути случаят е бил изяснен, като мерките за сигурност на Летище „Сарафово" никога не са били променяни.

МВР, Окръжната и Специализираната прокуратура са имали готовност да реагират за получения сигнал за взривно устройство на кацналия самолет, осъществена е бърза и добра координация между институциите.

67-годишният полски гражданин е задържан за 24 часа и предстои да бъде уточнено по кой текст от НК ще му бъде повдигнато обвинение и наложена съответната мярка за неотклонение.

Не съществува вероятност той да бъде върнат обратно в Полша.

Към момента Летище „Сарафово" работи нормално. Отцепена е зоната, където все още продължават обстойните проверки на багажа и пасажерите от служители на „Гранична полиция" и полицията.