Доживотен затвор без право на замяна - това е присъдата, която постанови Великотърновският окръжен съд за 54-годишния Петко Петков от Лясковец.

Присъдата признава и предявените от пострадалите лица граждански искове в размер общо на 390 000 лева.

Петко Петков е признат за виновен, че предумишлено е направил опит да умъртви повече от едно лице, като е използвал полуавтоматична ловна карабина „Arsenal", модел „SLR - 95 Н" и полуавтоматична едноцевна пушка „BAIKAL", модел „МР - 153".
Опитът за убийство касае 5 лица - всичките барети, участвали в спецоперацията, както и Емил Шарков, който загина в Лясковец.

Припомняме, спецоперацията на МВР с трагичен завършек беше на 14 март 2014 година.
Вътрешната проверка на полицията показа недобро планиране на операцията, както и недостатъчна подготовка на спецполицаите. 
Шефът на отдел "Криминална полиция" в Главна дирекция "Криминална полиция" Атанас Илков бе уволнен дисциплинарно заради случая "Лясковец".

В съдебното решение от днес се посочва, че всички засегнати по-горе лица са били в качеството им на полицейски органи - служители на МВР, при изпълнение на службата им - участие в провеждане на полицейска операция на територията на ОД на МВР - Велико Търново по задържане на въоръжено лице с незаконно оръжие, съгласно План, рег.№RB202206-001-07-/01-4247/13.03.2014г. на ГД „НП" - София, утвърден от Главен секретар на МВР.

Съдът признава Петко Петков за виновен и по обвинението за незаконно притежание и съхранение на оръжие - престъпление по чл. 339, ал.1, пр.2 от НК,

Като в присъдата са изредени огнестрелните оръжия - ловна карабина „ИЖ", полуавтоматична ловна карабина „Arsenal", полуавтомотична едноцевно пушка „ Balkan" и двуцевна гладкоцевна пушка „ИЖ", както и 343 броя боеприпаси за огнестрелни оръжия. За това престъпление му е определено наказание лишаване от свобода за срок от 8 години.

На основание чл. 23  от НК съдът определи общо наказание доживотен затвор без замяна.

На основание чл.53 от НК оръжията на Петко П. за извършване на престъплението по чл.116 от НК  са отнети в полза на държавата, посочват още от прокуратурата.