Великотърновски апелативен съд определи доживотна присъда за 31-годишния Росен Бориславов, опитал да убие племенницата си.

Подсъдимият е признат за виновен на две съдебни инстанции, като Окръжният съд във Велико Търново го осъди на 15 години лишаване от свобода при първоначален строг режим.

На днешното заседание съдът промени и режима на изтърпяване на присъдата от „строг" е променен на „специален". Освен това магистратите увеличиха от 30 000 на 50 000 лева размера на присъденото обезщетение, което Бориславов трябва да изплати за нанесени неимуществени вреди на момичето.

Припомняме, престъплението бе извършено на 15 септември 2009 година, когато мъжът направил опит да удуши 13-годишната си племенница. Подсъдимият бил в лоши отношения от дълго време със сестра си, тъй като живеела със семейството си в отделно домакинство и според него не полагала грижи за майка им. За това предварително обмислил да убие дъщерята на сестра си, като по този начин да й отмъсти.

Осъденият нападнал момичето в дома му и започнал да я души, когато сметнал, че е мъртва, инсценирал грабеж и напуснал жилището. Девойката е намерена от дядо й, който установил, че тя все още е жива.

Според Апелативния съд Бориславов е действал с изключително хладнокръвие и предумисъл и следва да изтърпи наказание от доживотен затвор.

Решението подлежи на обжалване пред Върховен касационен съд в 15-дневен срок.