С присъда на Софийски градски съд от 26 октомври 2022 г. е признат за виновен обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при шофиране след употреба на наркотични вещества. Съдебното производство е приключило при съкратено съдебно следствие, като подсъдимият е признал изцяло фактите, изложени в обвинителния акт. Съдът му е наложил наказание от четири години и шест месеца затвор, което обаче е намалил с една трета на основание чл. 58а от НК, както и лишаване от право да управлява МПС за срок от 4 години.

Обвинителният акт за престъплението по чл. 343, ал. 4, вр. с чл. 343, ал. 3, б. "б", вр. чл. 342, ал. 1, от НК е внесен от Софийска градска прокуратура в съда на 5 септември 2022 г., съобщиха от държавното обвинение.

Водачът причинил катастрофата на Околовръстното в София, шофирал пиян и дрогиран

Водачът причинил катастрофата на Околовръстното в София, шофирал пиян и дрогиран

Кръвните проби показали наличието на кокаин и 1,5 промила алкохол

На 2 януари 2022 г., около 12:00 ч., в гр. София, обвиняемият управлявал автомобила си по ул. "Коста Лулчев" към бул. "Шипченски проход". При завиване наляво ударил пешеходец на пешеходна пътека. На място пристигнали полицейски служители, които извършили проверка на водача за наркотични вещества, тя дала положителен резултат. На 8 януари 2022 г. пешеходецът починал вследствие на тежка черепно-мозъчна травма, причинена от пътнотранспортното произшествие.

От заключението на изготвената по делото химико-токсикологична експертиза се установява наличие в кръвната проба на обвиняемия на тетрахидрокарабинол, а в пробата от урина - метилендиоксиметамфетамин (МДМА, екстази).

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана пред Апелативния съд в София.

Пиян и дрогиран шофьор блъсна пешеходец край Берковица

Пиян и дрогиран шофьор блъсна пешеходец край Берковица

Той е задържан за 24 часа