От ДСБ настояват за спешни консултации с ръководството на управляващата партия и с отговорните институции във връзка с корупционния скандал във Висшия съдебен съвет.

Това заяви заместник-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова, цитирана от БНР.

Припомняме, миналата седмица стана ясно, че в телефона на т.нар Краси от Плевен са открити десетки имена на магистрати. Бизнесменът им е обещал специфична подкрепа, за да спечелят местата.

Според Михайлова след обявяването на корупционните схеми е липсвала заявка от управляващите и от отговорните институции за предстоящи действия по случая. Този скандал и липсата на адекватна реакция разрушава доверието към съдебната система както от страна на ЕС, така и от обществото, посочи тя.

По мнение на Атанас Атанасов целта на ДСБ е да бъде "пробита" политическата тишина след информацията за корупция..

От партията настояват и за спешни консултации с ръководството на управляващата партия, с министъра на правосъдието и с прокуратурата. ДСБ иска и да бъдат обсъдени законодателни промени, които да доведат до ефективно разследване и справедлив съдебен процес.

От партията са готови и с проекти за конституционни промени, които да предложат на обсъждане с парламентарно представените партии.

По-рано днес от Съюза на съдиите в България също настояха за спешни мерки в реформата за независима съдебна власт във връзка с корупционния скандал.