Акцията в село Галиче е предварително планирана отдавна. Това обяви говорителката на главния прокурор Румяна Арнаудова, цитирана от БНТ.

Тя обясни, че преди два месеца е образувано разследването срещу кмета Ценко Чоков. Активно са били събирани доказателства, като са използвани и специални разузнавателни средства (СРС).

Припомняме, че кметът на Галиче Ценко Чоков, синът му Мартин и още 10 души са арестувани за 24 часа. Разследването се води за организирана престъпна група за лихварство и принуда – чрез заплахи и палежи. Ръководител на групата е кметът Чоков, по данни на прокуратурата.

Масови арести в Галиче, кметът Чоков и синът му сред закопчаните
Обновена

Масови арести в Галиче, кметът Чоков и синът му сред закопчаните

Държавата реши да въведе ред в селото

Румяна Арнаудова обясни, че са извършени близо 50 претърсвания, изземвания и обиски. За повечето от тях предварително е взето разрешение от съдия. По предварителна молба на прокуратурата в Галиче са отишли и двама съдии от спецсъда. Свидетелите се разпитват именно пред тях, посочи Арнаудова. Искането за присъствието на съдиите от спецсъда се определя като безпрецедентно.

За колко случая се разследва групата и какви са те засега от прокуратурата не разкриват. До започване на разследването се стигнало на базата на данни от ревизията на стари преписки, както и по-пресни случаи срещу Чоков, синовете му и техни приближени.  

Предполага се, че Ценко Чоков ще бъде привлечен като ръководител на престъпната група. След изтичането на 24-те часа прокуратурата ще прецени кои от задържаните да бъдат обвинени и да им бъде поискан постоянен арест.

Румяна Арнаудова е категорична, че последните палежи в селото не са повод за акцията. Проверявало се дали групата има общо с палежите.

Производство срещу неизвестен извършител се води за последния палеж в Галиче

Производство срещу неизвестен извършител се води за последния палеж в Галиче

Автомобилите са на жител на селото

Арнаудова коментира, че става дума за трайно установена престъпна практика. Имало свидетелски показания и писмени доказателства. По време на претърсванията са били иззети множество документи, както и телефоните на заподозрените за участие в престъпната група. Намерени са и пари. Арнаудова подчерта, че писмените и веществени доказателства дават основание да се смята, че наистина на територията на Галиче е действала организирана престъпна група.