Криминалисти от Монтана заловиха двама мъже, участвали в телефонни измами.

Разследването по случая започнало по депозиран сигнал от 72-годишна жителка на Монтана. В сигнала жената обяснила, че е била измамена по схемата "съдействие на полицията" за залавяне на телефонни измамници.

След проверителната уговорка с ало-измамниците жената оставила плик с 14 000 лв. в банкноти с различен номинал зад табло на газопреносната мрежа на ул. "Калето" в града.

В хода на разследването криминалистите установили и задържали двамата извършители на престъплението. Единият от задържаните е 17-годишен младеж, а другият - 37-годишния П. Р. И двамата задържани са от град Вършец и са криминално проявени.

Нова измамна схема тръгна в Плевен

Нова измамна схема тръгна в Плевен

Обещават социални помощи на възрастни хора

След установяването им последвало претърсване на паркиран в центъра на града лек автомобил с монтанска регистрация, ползван от двамата. В колата са намерени 20 450 лв., 3 мобилни телефонни апарата в комплект със сим-карти, таблет и златни накити. При обиск от двамата са иззети общо 1 220 лв., 310 долара, 3 мобилни телефонни апарати и 5 различни по вид златни накити.

Мъжете са задържани за срок от 24 часа. По случая е образуваното досъдебно производство под наблюдението на Районната прокуратура в Монтана.

Изяснява се и съпричастността на двамата задържани в извършените през последните два-три месеца телефонни измами на територията на Монтана.

По-рано днес стана ясно, че от началото на 2017 година телефонните измамници са прибрали близо 3.5 млн. лв. от жертвите си.

Златка Падинкова от Главна дирекция "Национална полиция" обясни пред БНР, че вече се наблюдава тенденцията телефонните измамници да действат по-предпазливо. Те избягвали контакт с жертвите си. По думите на Падинкова често парите се оставяли на места като входове на блокове, закачат се на външна или дворна врата, хвърлят се през прозорци, оставят се до боклукчийски или в боклукчийски кофи, под камъни в градски градини или "и въобще където може да се сетите, на различни места - пак с идеята да се прекъсне прякото предаване на паричните средства между пострадалия и куриера".

Ало-измамниците използват граждани за "мулета"

Ало-измамниците използват граждани за "мулета"

Гражданин помогна на полицаи да осуетят измама в Кюстендил

Припомняме и че наскоро бяха предотвратени няколко опити за телефонни измами, в които измамниците въвличаха невинни хора в схемите си като "мулета". В някои сценарии ало-измамниците се представят за служители на фирми, които нямат филиал в града на измамата. Те молят случайни хора да прибират парите, оставени от жертвите. Понякога измамниците използват по няколко "куриера" преди парите да стигнат до тях.

Гражданин помогна за предотвратяването на ало-измама в Шумен

Гражданин помогна за предотвратяването на ало-измама в Шумен

Измамниците използват случайни граждани за "мулета"