Задържаха двама криминално проявени бургазлии - жена на 31 години и мъж на 33 години, откраднали осем бронзови и сребърни старинни монети и накити, както и антични глинени предмети, експонирани в базата на Националната художествена академия в Ахтопол - т.нар. "Гръцко училище", съобщават от ОДМВР-Бургас.

Установено е, че бургазлиите проникнали в музея през незатворен прозорец на приземното помещение. В момента на извършване на кражбата в сградата не е имало служители, които да осуетят кражбата.

Чрез повдигане на витринните стъкла бургазлиите откраднали ценни монети и глинени предмети, които смятали да продадат, за да си набавят пари за наркотици.

Двамата извършители отказали да съдейства на полицията, но въпреки голяма част от откраднатите културно-исторически експонати са намерени и иззети от трети лица.

Сред откритите ценности са : бронзови и сребърни монети, метални сечива и част от оръжия и глинени обредни съдове и накити / гривна, обеци и копчета/. Най-ценна сред откраднатите експонати е древна сребърна монета / тетрадрахма на Месембрия - II в. пр. Хр./ с лика на Александър Велики.

По случая са назначени множество експертизи, проведени са разпити. Бургазлиите са задържани за 24 часа.

Работата по случая продължава.