В две банкови касети на двама лекари във Варна са намерени над 1 600 000 лв. В едната касетка са намерени близо 1.4 млн. лв., а в другата - 280 000 лв. 

Разпитани са 31 свидетели, които са ползватели на фалшиви ТЕЛК решения. 15 от тях са разпитани пред съдия от Спецсъда.
На 17 и на 18 февруари са направени 45 претърсвания и обиски. Намерени са суми от над 20 000 лв.

Подробностите за разследванията по издаването на ТЕЛК-решенията с невярно съдържание обясни зам.-главният прокурор Иван Гешев.

Организираната престъпна група била от 6 души. От тях петима са лекари, сред които са травматолог, ренгенолог и кардиолог.

Шестият не бил лекар. Той е брат на един от медиците. Двамата са сирийски граждани, със семейства тук и българско гражданство. Те са посредници, които набират желаещи да получат експерни решения от ТЕЛК комисии, обясни Гешев.

"Много поздрави от еди кой си или от Р. - с инициали". Това е сигналът, който означава да се действа за издаването на фалшиви ТЕЛК-ове.

За 4 месеца прокуратурата устновила над 200 души, които са придобили фалшиви ТЕЛК-ове, както и лекари, които обясняват на "пациентите си" как да застанат на рентгена, за да се види, че имат гръбначно изкривяване.

Фалшивите ТЕЛК-ове във Варна се търгували на стойност 1 500 - 2 500 лв. Посредниците за издаване на фалшиви медицински документи са настоявали да не работят с роми.

Области с най-високо процентно съотношение на получаващите пенсии за инвалидност на база население по данни на НОИ са Монтана, Враца, Плевен, София, Перник, Кюстендил, Ловеч, Габрово и Разград.

В Силистра работили с ромско население и с деца от нисък социален статус. Там за подобни схеми се искали 600 лева, 30% от населението на Силистра са с инвалидни пенсии.

Диагнозите са давани по желание на фиктивни пациенти. Имало случаи, в които хора са имали ТЕЛК решения, но с ниска степен на инвалидност. Тогава те са търсили посредничеството на тази група за увеличаване на процента инвалидност.

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

От 600 до 2500 лв. за фалшив ТЕЛК

Според зам.-главният прокурор Иван Гешев поне половината от инвалидните пенсии отиват при здрави хора

В периода от 2017-2018 г. са образувани общо 46 досъдебни производства за фалшиви ТЕЛК-ове, а от началото на 2019 г. до настоящия момент са образувани 44 досъдебни производства.

Контролните органи изяснили механизма, при който общопрактикуващите лекари издават документи с невярно съдържание. В тях се описват несъществуващи заболявания, които се регистират в НОИ, като по този начин се отпускат инвалидните пенсии, стана ясно от думите на Гешев.

Тази дейност на много места е превърната в доходоносен бизнес и определени хора, които са част от такава организация сами си търсят клиентите само български граждани, каза зам.-главният прокурор.

Манолова иска допълнителна ТЕЛК експертиза за всички, получили по-ниска оценка

Манолова иска допълнителна ТЕЛК експертиза за всички, получили по-ниска оценка

Омбудсманът иска да няма нито един ощетен от системата

Огромна част от тези средства отиват в хора, които не следва да ги получават. Механизмът е еднакъв навсякъде, каза той.

Гешев настоява НОИ да управлява парите и да казва как и къде отиват средствата.

Той припомни, че преди месец било възложено да се извърши наказателно-правен анализ за фалшивите ТЕЛК-ове, както и за за проблеми и престъпления за придобиване на инвалидни пенсии.

Дадоха година затвор на подкупната лекарка от ТЕЛК-Търговище

Дадоха година затвор на подкупната лекарка от ТЕЛК-Търговище

Тя трябва да плати и 1000 лева глоба

"Това е само началото за предприетите от нас действия. Не става въпрос за някаква временна акция, а за сериозна организирана на територията на цялата страна дейност на МВР, под ръководството на прокуратурата", посочи Гешев.

По думите му пари има, но голяма част от тях отиват в хора, които не се нуждаят от тях и нямат степен на инвалидност.

Ефектът от тези лоши практики са в няколко насоки - парите не стигат до хората, които са инвалиди, парите стимуралит определени части от населението да не работят и НОИ не разполага с реални инструменти за контрол над даване на определени медицински удостоверения.

"Хващаме проблемът с ТЕЛК-овете, когато се е развил и когато е осъществено престъплението. Не разполагаме с такива средства за профилактика за недопускане на такова нещо", подчерта Гешев.

Председателят на ТЕЛК Ловеч остава в ареста окончателно

Председателят на ТЕЛК Ловеч остава в ареста окончателно

Донка Минкова е обвинена за подкуп

Само с комплексни действия проблемът с издаването на ТЕЛК-ове не може да бъде разрешен и голяма част от милиардите са нецелево изразходвани, посочи зам.-главният прокурор.

Припомняме, вчера повече от десет лекари бяха арестувани при операция на ГДБОП във Варна. Медиците са участвали в схеми за издаване на фалшиви решения на ТЕЛК. Сред задържаните има както лекари от комисии на ТЕЛК в града, така и лекари от местни болници.

По непотвърдена информация основният организатор на престъпната дейност е била лекарка невролог от Добрич. Тя е изписвала лекарствата, които колегите ѝ от ТЕЛК са предлагали на пациентите си. Много от пациентите с лекарски експертизи също се разпитват от разследващите органи. Акцията на ГДБОП продължава.

В края на миналия месец беше разкрита престъпна схема за източване на средства от Националния осигурителен институт.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов обясни, че Разград, Силистра, Габрово, Враца и Монтана са градовете, в които са установени законовите нарушения.