Румънски бизнесмен и негов сънародник са арестувани заради предизвикан от тях скандал с охраната на председателя на НС Цецка Цачева.

Това съобщиха от пресслужбата на областната дирекция на полицията във Велико Търново, цитирани от БиТиВи.

Инцидентът станал миналата нощ пред комплекс "Винпалас" в Арбанаси, където Цачева отседнала след откриването на летния фестивал "Сцена на вековете".

Румънските граждани Сорин-Октавиан Никита, управител на "Ромпетрол-България", и неговият сънародник Панзару Йонит поискали да влязат в хотела, но били спрени на входа от дежурен полицай, уточняват от ОД на МВР.

Румънците реагирали остро, съборили шапката и се опитали да откъснат значката на полицейския служител. В негова подкрепа се притекли служители от НСО, но двамата нападнали и тях.

Наложило се да бъде извикан полицейски патрул от Велико Търново, който задържал румънците за срок от 24 часа.

Срещу двамата е образувано бързо производство за хулигански прояви и неизпълнение на полицейско разпореждане. От пресцентъра на МВР уточняват, че най-вероятно на двамата ще бъде наложен 72-часов арест.

Междувременно от пресцентъра на „Ромпетрол" разпространиха официално изявление във връзка с инцидента.

В него се казва, че изпълнителният директор на дружеството Сорин-Октавиан Никита и двама негови приятели, в качеството си на туристи, съвсем добронамерено са изразили желание да посетят заведение на територията на комплекс „ВИНПАЛАС".

Служители на МВР и НСО не са им позволили достъпа, като са се държали доста грубо и не са пожелали да се легитимират.

Тримата румънски граждани са били изненадани от проявеното към тях агресивно поведение и поради езиковата бариера не са успели да разберат какво се опитват да им обяснят на български полицаите.
Неразбирането от страна на Никита и неговите двама приятели е накарало служителите на МВР да реагират доста остро и дори заплашително към тримата туристи, заявяват от Ромпетрол.

Подчертава се, че представената на медиите информация е била само и единствено на база на показанията, дадени от полицаите, с цел да се оправдаят действията на органите на реда. 

Според адвоката на Сорин-Октавиан Никита тримата румънци са били в качеството си на туристи в комплекса и в никакъв случай тяхното присъствие не е свързано с факта, че Цецка Цачева се е намирала в хотела, където се е случил инцидента.

Тримата са се опитали да разберат имената на полицаите и на служителите на НСО, но последните са реагирали доста остро и са решили да задържат двама от тях.