Двама мъже, на 29 и на 30 години, са с повдигнати обвинения за схема от измами в цялата страна, съобщиха от МВР. С решението на съда в Никопол е взета постоянна мярка "задържане под стража".

Действията по документирането на случаите продължава в рамките на образувано досъдебни производство, осъществени от служители на сектор "Измами", ГДНП, ОДМВР-Плевен и ОДМВР-Благоевград.

Обвиняемите са били задържани на 14 март в Благоевград като заподозрени за измами, извършени спрямо жители на град Плевен и областта.

Припомняме, че разследването по случая започна през октомври 2023 г. с подаден сигнал от жена в Плевен. Установено е, че тя е направила банков превод от 5 000 лв. за резервация за екскурзия до екзотична дестинация. Едва по-късно е разбрала, че сумата е преведена на фалшиви туристически агенти.

Месец по-късно двама жители на областта също са подали сигнал за измама, този път с доставка на пелети. Пострадалите са превели авансово малко над 20 000 лв., но стоката така и не е пристигнала.

При извършено претърсване на жилища в различни градове на двамата заподозрени полицейските служители са иззели мобилни телефони, банкови карти, над 180 листа банкова и счетоводна документация, свързани с извършената престъпна дейност. Открити са доказателства и за измами на още хора от цялата страна.

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

Телефонни измамници се представят за служители на БНБ

От банката предупреждават да не се дава лична информация по телефона