Товарен автомобил от Въоръжените сили с висока проходимост е претърпял пътен инцидент в 15.10 часа днес. Той се е движел от Резово към Граматиково в изпълнение на задача по логистична поддръжка на силите и средствата на МВР по охрана на българо-турската граница, съобщиха от Министерството на отбраната.

Загинали са двама чужди граждани, превозвани в автомобила. Други десет човека са ранени и са настанени в болница. Пострадали са и двама български военнослужещи, единият от които - водач на камиона. Двамата са с повърхностни наранявания и са откарани в лечебно заведение за по-обстоен преглед.

По случая е образувано досъдебно производство от Военна прокуратура - Сливен.

До две седмици 1000 военни от страни на НАТО идват у нас

До две седмици 1000 военни от страни на НАТО идват у нас

Драгомир Заков за недокомплекта: Не е особено стимулиращо да работиш с техника, с която е работил твоя дядо

По късно БНТ съобщи, че камионът е превозвал мигранти, а ранените са общо 12. В последствие на поляна край мястото на катастрофата са открити 21 души, един от които имал нараняване на ръката.

Инцидентът бе коментиран от премиера Кирил Петков. Той го определи като нещастен случай и съобщи, че е започнала сериозна проверка. Петков каза още, че току що е говорил с министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и с Министерството на отбраната, предвид, че е било тяхно превозното средство, с което е станал инцидента. "Това, което мога да кажа е, че съжалявам, че сме загубили човешки животи, но просто е инцидент, който сега трябва да види внимателно - какво точно се е случило", коментира Петков. Той заяви също, че би трябвало скоро да има повече информация за станалото. 

Премиерът посочи още, че към момента му е докладвано, че двамата загинали са били мигранти. "Самият шофьор също има наранявания... Така че - просто инцидент. Ще знам детайли, разпоредил съм да ми дадат пълен доклад по случая", каза той.

Д-р Светослав Тодоров, зам.-директорът на УМБАЛ-Бургас, в която са настанени пострадалите, съобщи пред БНТ, че към момента те са в задоволително общо състояние. В Спешното отделение на болницата към момента има 11 граждани от афганистански произход. Те са контактни и адекватни, основно с наранявания на глава, гръден кош и крайници. Двамата български военнослужещо също са в ясно съзнание, с аналогични наранявания, в задоволително общо състояние.

В момента се извършват всички необходими изследвания, за да се прецени дали е необходимо пострадалите да бъдат хоспитализирани. При тях има и представители на "Гранична полиция". Ние основно питаме за нараняванията. Не сме наясно как точно се е случил инцидентът, кой точно е пострадал", отбеляза д-р Тодоров.

Военно-окръжният прокурор на Сливен полк. Христо Тинев каза пред националната телевизия, че според известната към момента информация, следобед съвместен патрул на военослужещи и "Гранична полиция" задържал 35 афганистанци при преминаване на границата, след получено предварително информация. Мигрантите били превозвани с военен камион ЗИЛ към Малко Търново. Инцидентът станал на черен път, в тежка обстановка. Автомобилът се преобърнал, при което за загинали двама афганистански граждани. Към момента няма данни за напрежение или други извънредни обстоятелства, освен тежката пътна обстановка.