Не можем да изпращаме нещо, което нямаме. Това обясни военният министър Драгомир Заков по повод заявката и от тази сутрин, дадена от "Демократична България", да предоставим въоръжение на Украйна. Като пример Заков даде именно подетата идея първо от президента Румен Радев за предоставяне на бронежилетки и каски - в момента в българската армия има недостиг на 2000 бронежилетки и каски, едновременно с това има стари такива, които могат да бъдат предоставени на цивилното население. Но не бихме могли да дадем такива за украинската.

На въпрос за оръжие, Драгомир Заков посочи, че военният министър не е принципал на военно-промишления комплекс в България, друг министър отговаря за него и в случая се изпълнява решение или на Министерски съвет, или на Народното събрание.

Иначе Драгомир Заков обясни, че реално не НАТО изпраща въоръжение в Украйна, а това са решения на самите държави. Те изпращат нещо доста по-модерно, което бързо могат да попълнят или имат в излишък. Ние имаме проблем тук, призна министърът.

Военният министър разглежда всички опции за помощ за Украйна

Военният министър разглежда всички опции за помощ за Украйна

Той призна, че има рискове за страната ни заради войната в Украйна.

За поддръжката на МиГ-29 и вариантите, които се търсят Заков посочи, че очевидно Украйна, Беларус и Русия не са вариант в момента, разглежда се Полша като бързосрочен вариант. Действително обаче ще остане един период от време до пристигането на Ф-16, за който все още няма решение. "Търсим варианти за средносрочен план до пристигането на Ф-16, за да стане с участието на български пилоти и технически състав", увери Заков.

В момента усилено се работи по договарянето на батальона с чуждестранно участие. На този етап освен американската рота "Страйкър", сериозна заявка е дадена от Италия, Великобритания, а и от Албания. Договарят се конкретни параметри, но до седмица-две се очаква около 1000 военнослужещи от чужбина да пристигнат у нас. Това ще попълни не само дефицитите, които имаме, но ще позволи наши военнослужещи да бъдат освободени за други задачи, обясни още Заков.

Кадровият проблем е обвързан с модернизацията. Вдигането на заплатите няма да реши всички проблеми, заплатата не е единственият, макар и важен фактор, отговори на въпрос за недокомплекта в армията ни от години и посочи: "Не е особено стимулиращо да работиш с техника, с която е работил твоя дядо."

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити
Обновена

Драгомир Заков настоява за боеспособна армия, която да ни защити

Някои проекти са били свързани със съмнения за корупция