Договорът за закупуване на изтребителите Ф-16, блок 70, подписан на 12 август 2019 г. към настоящия момент е претърпял 4 изменения и не са предадени на МВнР. Едно е изменението в договора за ракетите, като външно министерство също няма копие от договора. Това заяви външният министър Теодора Генчовска по време на парламентарния контрол, относно договор за покупка на Ф-16 и съпътстващо въоръжение.

Към настоящия момент се извършва и изпълнява 10 годишна пътна карта между България и САЩ в областта на отбраната. През 2019 г. България пристъпи към сключване на 7 международни договора със САЩ за закупуване на Ф-16, обясни Генчовска.

Всички договори са ратифицирани от Народното събрание.

По време на преговорите за подписването на договорите е отправено искане част от тях да не бъдат обявявани публично поради конфиденциалния характер на информацията. Външно министерство отстоява националния интерес на страната, увери Генчовска.

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев
Обновена

С изтребители под наем да пазим небето си, уговаря Радев

Или американски F-16 втора ръка

Припомняме, в началото на кризата в Източна Европа стана ясно, че ще има закъснение по изпълнението на договора за доставката на нови изтребители за българската армия. Първо се говореше за закъснение от няколко месеца, но после премиерът Кирил Петков посочи и срок от 2 години. Като основна причина се посочват затрудненията с логистиката, свързана с пандемията.