Около две години - толкова най-вероятно ще е забавянето в доставката на изтребителите Ф-16, за които сключихме договор през 2019 г. Това потвърди в студиото на Нова телевизия премиерът Кирил Петков. Проблемът с изпълнението на договора в срок стана актуален през изминалите седмици, а опозицията в лицето на ГЕРБ нападна управляващите на фона и на напрежението между НАТО и Руската федерация около казуса Украйна. Вчера у нас пристигнаха и четирите испански изтребители, които се включват в охраната на въздушното ни пространство.

Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е само за България

Американското посолство у нас: Забавянето за Ф-16 няма да е само за България

От посолството не се дава срок за изпълнението на доставката и не се посочва колко ще бъде забавянето.

Кирил Петков обаче обясни, че според него е пресилено да се говори за загуба на национален суверенитет и няма такава опасност. Военният министър изследва темата и се разиграват различни сценарии. Има различни сфери на риск и се работи по въпроса рисковете да се лимитират, увери премиерът. "Ние като държава не можем да реагираме след като ни се случи, а трябва да имаме план от преди това."

Един от сценариите, който се разглежда, е рискът за енергийната система при ескалация, когато се очаква Русия да спре доставките на природен газ, дори и като ответна мярка спрямо наложени санкции, напр. спиране на суифт плащанията. Един от сценариите, които се разиграва, е временно да се спре износа на електрическа енергия, за да може да се осигури населението с енергия за отопление през зимния сезон. За това трябва обаче изрично разрешение на ЕК, тъй като се намираме в единен енергиен пазар, обясни Петков, който не изключва такава стъпка от страна на властите при екстремна ситуация.

Държавата се готви за такава екстремална ситуация, посочи още Петков и обясни, че в момента се чертаят липсите, които България би имала в този батальон, който се сформира, и тези дефицити ще бъдат запълнени от съюзнически сили. Батальонът обаче ще бъде основно от български военни и ще е под българско командване. Премиерът посочи, че тези са и въпроси са били обсъждани вчера по време на Съвета по сигурност към МС, който заседава преди свикания Консултативен съвет по национална сигурност при президента следващата седмица.

Петков: България ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО

Петков: България ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО

На заседание в МС по темата с Украйна