Преди няколко дни министърът на отбраната Стефан Янев, заяви че има забавяне в доставките на първите изтребители F-16 за България. Министерството на отбраната дори изпрати писмо до производителя.

След няколко дни обвинения американското посолство у нас излезе с официална позиция. В нея се твърди, че програмата по производството на F-16 има забавяне поради прекъсвания във веригата на доставки. Тя е причинена от пандемията от COVID -19. Това неблагоприятно забавяне ще се отрази на всички държави, които в момента участват в тази програма, не само на България.

Изтребителите Ф-16 може да се забавят и две години, потвърди Петков

Изтребителите Ф-16 може да се забавят и две години, потвърди Петков

Сценарий на кабинета Петков: При ескалация и спиране на доставките на газ от Русия, спираме износа на ток

В позицията се съобщава още, че Съединените америкаснки щати остават ангажирани в подкрепата си за модернизацията на въоръжените сили на България. Ще продължи взаимното обичение по време на ежегодните двустранни и многонационални учения и инвестирането в други проекти за модернизация, очертани в нашата десетгодишна Пътна карта за военно сътрудничество.

Важно е да се отбележи, че от посолството не се дава срок за изпълнението на доставката и не се посочва колко ще бъде забавянето.

Ф-16 кацат у нас със закъснение от няколко месеца

Ф-16 кацат у нас със закъснение от няколко месеца

Утре Янев ще се срещне с фирмата производител на изтребителите