България е и ще продължи да бъде лоялен и предсказуем член на НАТО. Това декларира премиерът Кирил Петков на заседание в Министерския съвет (МС) тази вечер. 

Съветът по сигурността към Министерския съвет, свикан от премиера Кирил Петков, проведе по-рано днес заседание с основна тема продължаващата ескалация на напрежението между Русия и Украйна.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. 

В рамките на заседанието министър-председателят подчерта, че целта е да се изработи конкретен стратегически план за действие, който страната ни да следва в случай на разрастване на конфликта.

"Длъжни сме да сме готови за всякакви сценарии и да сме сигурни, че стратегията за национална сигурност е изпълнена по най-добрия начин", категоричен бе премиерът.

Румен Радев свиква КСНС за кризата около Украйна

Румен Радев свиква КСНС за кризата около Украйна

Темата ще е: Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България

Членовете на Съвета по сигурността обсъдиха също мерки за реакция, ако Русия отговори с ограничения в областта на енергетиката в случай на нови санкции.

Припомняме, че следващата седмица президентът Румен Радев свиква и редовно заседание на Консултативния съвет за национална сигурност.

То ще се проведе на 15 февруари, вторник, от 14.00 часа на "Дондуков" 2, а държавният глава определя темата като: "Рискове и заплахи за националната сигурност на Република България. Състояние на Въоръжените сили. Необходими мерки".

В последните месеци градусът на напрежението между Украйна и Русия се увеличава. От една страна Русия увеличава въоръжението си в близост до Украйна с оправданието, че обновява системите и провежда военни учения. От Кремъл заявяват, че ще изтеглят въоръжението си от Беларус след края на военните игри.