Трябва да се търсят опции с машини втора ръка, които да запазят бойните способности на българските ВВС, защото близо 10 години ще трябва да чакаме новите американски изтребители. В същото време няма дългосрочен вариант за поддръжка на нашите МиГ-29.

Това заяви пред журналисти в Брюксел президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха на НАТО, цитиран от БиТиВи.

По думите му в тази обстановка на растяща ескалация Русия отпада като опция категорично за поддръжката на самолетите ни, чийто ресурс изтича.

Президентът отчете, че договорената с полския президент, среща на министрите на отбраната и началниците на отбраната е била днес. Той очаква другата седмица да има група и да изследваме възможността на полската индустрия и военновъздушни сили, но това е малко временно решение отбеляза Радев.

Относно бъдещата ескадрила с поръчаните от САЩ F-16V около 2030 г. президентът изтъкна, че има празнота за запълване, за да не загубим способностите на нашите летци, техници и специалисти и така да се компрометира и проектът за новите изтребители. Румен Радев е поставил въпроса за ускоряване на доставката и пред американския си колега Джо Байдън.

Търсенето на алтернативи е от компетенцията на правителството и вече е говорил с премиера Кирил Петков.

Първият вариант е с американски F-16 втора ръка, които да бъдат взети на лизинг. Радев е обсъждал с Марк Рюте и възможност за обучение на лизинг по програмата за модернизираните F-16 MLU в Нидерландия, както и евентуално придобиване на изтребителите.

Другият вариант е да се търсят европейски изтребители също на лизинг. "Говорих и с премиера на Италия господин Марио Драги, готови са, дискутираме този въпрос, с президента Макрон, който също е готов да дискутираме този въпрос. Премиерът ще има двустранна среща след малко с канцлера на Германия Олаф Шолц, на която също се очаква да бъде споменат този въпрос. разбрахме да се говори по този въпрос, допълни Радев.

Германия и Италия използват, a Франция в момента модернизира своите "Мираж 2000", като освен това се чакат допълнителни доставки от влезлия на въоръжение през 2006 г., допълни Румен Радев.

НАТО изпраща у нас нидерландски изтребители Ф-35 като защита от руско нападение

НАТО изпраща у нас нидерландски изтребители Ф-35 като защита от руско нападение

Ще дават бързи предупреждения за тревога…

На срещата на върха на НАТО са били обсъдени плановете на много държави рязко да увеличат военните си бюджети на фона на войната в Украйна.

Българският президент изтъкна, че по време на военните действия множество страни са решили да увеличат разходите за отбрана, което означава нови способности. "Има държави, които отдавна са постигнали 2% от своя БВП за военни разходи. Те подчертаха, че отиват вече към 2,5%, някои отиват и на 3%. Чуха се и такива, които планират в близките години да достигнат 4% от своя БВП", обясни държавният глава.

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

НАТО удвоява бойните си групи до Русия, изпраща още войски в България

Русия да разбере, че никога не може да спечели ядрена война, настоява Столтенберг

Според него извикването на посланика ни в Москва Атанас Кръстин за консултации у нас е логичен ход. Относно изявленията на руския посланик в България Елеонора Митрофанова, Радев бе категоричен: "Никой посланик няма правото да си присвоява правото да говори от името на българския народ".

Преди това министърът на външните работи Теодора Генчовска определи изявления на руския посланик в България Елеонора Митрофанова като "вмешателство във вътрешните работи на страната". Според премиера Кирил Петков "не е приемливо, по никакъв начин, чужд посланик да говори от името на българския народ срещу българското правителство".

"Извънредната среща на върха на НАТО е изключително важна за нашата сигурност, за хода на войната в Украйна, за бъдещето на Алианса. Единни сме в осъждането на агресията и недопустимата война", каза българският президент след срещата. Той изтъкна единството на мненията на страните в Алианса за неотложни мерки в подкрепа на Украйна, за прекратяване на агресията от Русия, за връщането на Русия към дипломацията, за усилване на източният фланг на НАТО.

В хода на военните действия множеството от страните взеха решение за повишаване на техните бюджети. Това означава нови способности и по-голяма оперативна съвместимост, каза президентът и поясни нуждата от увеличаване на съвместните тренировки и учения, да повишим ситуационната осведоменост и всички да работим заедно, така че да имаме устойчив преход към дългосрочна адаптация на възпиращия и отбранителен потенциал на Алианса, допълни той и изтъкна нуждата от повишаване на мобилността и на логистичното осигуряване.

"Затова България изложи и своите виждания да работим усилено заедно с нашите съседи, като Гърция и Румъния, за изграждане с финансовите механизми на НАТО на системата от тръбопроводи за осигуряване с гориво", поясни президентът.

Великобритания ще изпрати 150 войници, които да се присъединят към нашите военнослужещи, поясни той за разполагането на батальонна бойна група в България. Италия също има готовност да изпрати свои военни като част от батальона.

Държавният глава призова за съвместно разработване и производство на въоръжение в НАТО, което да запълни технологичната и социална пропаст между отделните страни.

Една от големите цели на тази среща беше да декларираме ясно, че държим по никакъв начин да не допуснем ескалация на конфликта извън територията на воюващите държави. Основната цел на Алианса е защитата по чл. 5 на всяка една държава членка, която бъде застрашена и по никакъв начин НАТО да не се намесва, за да избегнем Трета световна война", заяви Радев.

Запитан за възможността България да достави оръжие на Украйна, президентът призова да се прави разлика между държавите, които произвеждат съвременно и високотехнологично въоръжение и имат излишък, и страни, в които има недостиг на въоръжение за собствената им армия. В тази криза ние трябва да придобиваме въоръжение, посочи държавният глава и отново посочи, че всеки, който вземе това решение следва да оцени ясно риска и да го обяви пред българското общество.