Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че Алиансът ще удвои броя на разгърнатите си бойни групи в страни членки в близост до Русия. Войски ще бъдат изпратени в България, Унгария, Румъния и Словакия.

Очаква се решението за укрепване на силите на източния фланг на Алианса държавните да бъде взето от правителствените ръководители на страните от НАТО на утрешната среща на върха.

Столтенберг заяви и че се очаква членовете на военния съюз да се съгласят да предоставят допълнителна подкрепа на Украйна, включително оборудване за киберсигурност. Страната също трябва да получи оборудване за "защита срещу химически, биологични, радиологични и ядрени заплахи".

Той предупреди, че руската война в Украйна се превръща в ядрена конфронтация между Москва и Запада, съобщава "Ройтерс".

ЕС вече не е политически независим от НАТО, отчита Русия
Обновена

ЕС вече не е политически независим от НАТО, отчита Русия

Изпращането на миротворци в Украйна ще доведе до пряка конфронтация между Москва и Алианса

Русия трябва да спре тази опасна безотговорна ядрена реторика, категоричен бе шефът на НАТО. Но нека няма съмнение относно нашата готовност да защитаваме съюзниците срещу всяка заплаха по всяко време, подчерта той.

Русия трябва да разбере, че никога не може да спечели ядрена война, отсече Столтенберг. "НАТО не е част от конфликта... той предоставя подкрепа на Украйна, но не е част от конфликта", отново изтъкна той.

Столтенберг заяви, че НАТО няма да изпраща войски в Украйна. Той посочи, че е изключително важно да бъде предоставена подкрепа на Украйна, но същевременно трябва да се предотврати превръщането на конфликта в пълномащабна война между НАТО и Русия.

Украйна: Заявленията от НАТО за неутралитет поощряват Русия

Украйна: Заявленията от НАТО за неутралитет поощряват Русия

Подоляк предлага допълнителни мерки срещу руската гражданска авиация

Всяко използване на химическо оръжие във войната на Русия срещу Украйна би имало дългосрочни последици, предупреди ръководителят на Алианса.

По негови думи всяко използване на химическо оръжие би променило напълно естеството на конфликта, би било грубо нарушение на международното право и би имало дълбоки последици.

НАТО се тревожи, че Китай може да подкрепи руската инвазия в Украйна, отбеляза още Столтенберг, добавяйки, че 30-те страни членки ще обсъдят ролята на Пекин във войната, която Москва води срещу Киев.

Китай предостави на Русия политическа подкрепа, включително чрез разпространение на откровени лъжи и дезинформация, той.

Столтенберг изрази загриженост, че Китай може да предостави "материална подкрепа" на Русия.

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

НАТО изработва нови планове за сдържане на Русия

Столтенберг: Трябва да пренастроим военната си позиция за нова реалност